Gurkgazpacho passar utmärkt på en somrig vegobuffé eller som en starter. Servera kyld med ett glas champagne för bästa feststämning.
Mousserande viner passar i regel bra till svala, kalla rätter. För extra feststämning serveras champagne. Denna rätt är enkel att förbereda och mycket enkel att servera.
Mixa soppan i god tid, förvara i kylskåp fram till servering när man häller upp i små glas. Toppa med myntablad och servera med en kaffesked.
Gazpacho med gula tomater är ett annat härligt receptförslag!
Vin till gurkgazpacho
1. Palmer & Co Vintage Brut 2012 (7867), 379 kr
Torr, medelfyllig, nyanserad fruktighet av äpplen, mogen citrus samt apelsin med isnalg av bröd, mineral och en knivsudd honung. Lång eftersmak. Utmärkt val i bättre, mer uppskruvad kvalitet för moderat peng.
Betyg: 4
RECEPT | Gurkgazpacho, 12 portioner till buffé
2 gurkor, ca 800 g
2 dl gröna ärter
1 burk kokosmjölk, 400 g
ca 2 msk hackad färsk mynta
1 tsk salt
ca 3 msk pressad lime eller citronGarnering
små myntablad
Gör så här
1. Skär gurkrna i bitar. Mixa dem tillsammans med ärterna, tillsätt kokosmjölk och mynta.
2. Mixa till en slät soppa.
3. Smaka av med salt och pressad lime eller citron.
4. Servera soppan kyld i små glas och dekorera med små myntakvistar.
Recept ur boken "Lättlagade Bufféer för hela året" av Maud Onnemark som Vinbanken också recenserat.