Laddar annons
Vin till julens köttbullar – tips på tre viner
1 Dec, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till julens köttbullar – tips på tre viner

Köttbullarna är ett av de allra mest givna inslagen på det klassiska svenska julbordet, men vilket vin ska man dricka till? Vi har valt ut tre viner i olika prisklasser som passar till julens köttbullar.

Vi på Vinbanken har flera gånger försökt lista vilka viner som passar till julbordet och vilket vin man ska dricka till julmat. Och just den kombinationen är en av de absolut svåraste man kan göra med tanke på hur otroligt mycket olika smaker det finns på ett julbord. Det är sött, salt, beskt, kryddigt och allt däremellan som erbjuds på ett klassiskt julbord. Därför har vi nu valt att nischa in oss och lista tre viner som enligt oss passar till en av de allra mest klassiska rätterna på julbordet; köttbullarna. Här har ni våra tips på vin till julens köttbullar, där du kommer kunna hitta tre viner i olika prisklasser.

Tips på tre viner

Vin till köttbullar Penfolds

Penfolds Koonunga Hill, Shiraz Cabernet, 2019 (6253) 99:-

När man ska välja vin till klassiska svenska köttbullar så brukar vi alltid tipsa om ett vin med mycket frukt och en del örtighet i sig. Vi vill att kryddorna i köttbullarna, och framförallt sältan som finns där, ska gifta sig med syran och kryddorna som finns i vinet. Och det är exakt det vi får i det här australiensiska vinet. Det är en blend på shiraz och cabernet sauvignon där man får ett härligt fruktigt vin med en hel del fyllighet i sig. Du kommer känna av frukten direkt, och det hela kommer sedan kompletteras av en fin örtighet. Ett bra och prisvärt vin till köttbullar.

Brolio

Brolio, 2020 (2705) 139:-

Några andra viner som enligt oss passar riktigt fint till lite kryddigare rätter där köttfärs är i fokus är viner med sangiovese som grund, och då framförallt Chianti Classico. I det här vinet, som vi tidigare tipsat om som ett riktigt bra husvin, kommer du få den där kryddigheten som kommer gifta sig riktigt fint med köttbullarna. Här får du inte ett lika fylligt vin som ovan, men du får samtidigt den där fina frukten.

Croezses Guigal

Crozes-Hermitage, E.Guigal, 2019 (78977) 229:-

Ytterligare ett kryddigt vin där det framförallt är pepprigheten som ligger i framkant. Det här vinet har en fin balans där den mörka frukten, faten och kryddigheten samspelar på ett fint sätt och skapar ett vin som gjort för julens köttbullar. Det är ett renodlat syrah-vin som imponerar rejält.