Laddar annons
Vin till julbordet – alla våra bästa vintips samlade
3 Dec, 2022

Vin till julbordet – alla våra bästa vintips samlade

Julbordet är en av de kulinariska upplevelser man längtar till mest under hela året. Oavsett om det är med familj, vänner eller kollegor så är det en minnesvärd och god upplevelse. För att förgylla julbordet ännu mer så har vi samlat våra bästa vintips till julbordet.

Under året skriver vi på Vinbanken hundratals olika artiklar. Det är allt från djupgående reportage till topplistor och enklare vintips. Att hitta det man behöver i vinväg är därför inte alltid världens enklaste. Men samtidigt så innebär det att vi har skrivit om allt man behöver inför den där julmiddagen. Och i den här artikeln har vi samlat alla våra bästa tips på vin till jubordet. Det är allt från vin till laxen till vin till köttbullarna och vin till skinkan. Vi har till och med försökt ge oss i kast med att skriva en artikel om vin till de sju olika turerna på julbordet.

Vin till julbordet – här är alla våra vintips

Om vi börjar med det som nog är allra viktigast för många, det vill säga skinkan. Att välja rätt vin till julskinkan på julbordet är inte så svårt. Här har vi samlat våra bästa vintips till den specifika rätten.

Vin till julskinkan

Om vi sedan går vidare till köttbullarna så publicerade vi så sent som för en vecka sedan några relevanta vintips där vi samlat tre viner som vi anser passar riktigt bra till köttbullarna.

Vin till köttbullarna

En annan råvara som verkligen måste finnas med på ett julbord är laxen. Och då snackar vi om lax i alla dess olika stilar. Det är allt från varmrökt lax till gravad lax, inkokt lax och kallrökt lax. Som ni ser finns det massvis av olika varianter på lax på julbordet, men det är ingen fara för vi har samlat de bästa vintipsen till laxen här.

Vin till laxen

En annan viktig del av julbordet är givetvis alla röror som finns där. Det är allt från gubbröra till rödbetssallad. Dessutom kommer sillen ofta i olika typer av feta röror.

Vin till röror på julen

Som vi nämnt ovan så har vi gett oss i kast med att försöka lista olika viner till samtliga sju turer på julbordet. Vi har med andra ord samlat vin till julbordet på ett helt eget sätt, och den artikeln kan du läsa här.

Vin till julmat – tips på vin till alla sju turer

När du sedan kommit fram till den sista delen av julbordet så kan man nästan konstatera att vi nått några av de allra mest spännande och underskattade vinerna, för då har det nämligen blivit dags för starkvinerna. Som tur är så har vi nyligen även skrivit om vilka de bästa portvinerna är, både när det kommer till de klassiska vintage port, men även när det handlar om LBV port. Det kan du läsa om nedan.

Portvin 2022 - bäst i test

LBV Port - här är vårt val

Återigen kan vi konstatera att vin till julbordet är långt ifrån det smidigaste, men om man lägger lite omtanke kring sina vinval så kan det bli riktigt bra. Oavsett om det handlar om vin till ostarna eller till de tunga kötträtterna så går det alltid att hitta bra och relevanta vintips som förhöjer matupplevelsen.

För många så kommer det ändå bli öl och annat gott i dryckesväg, men oavsett vad man väljer så kommer julbordet för alltid vara en av årets roligaste och mest intressanta kulinariska höjdpunkter.

Ibland vill man dock inte välja fem-sex olika viner, utan vill ha ett vin som funkar till det allra mesta. Och då kan vi tipsa om nedanstående vin.

Vårt val till julbordet

Monastrell

Parajes del Valle, Monastrell, 2021 (2532) 99:-

Som vi konstaterat så är det i princip omöjligt att enbart välja ett vin till julbordet, men om vi ändå måste så kör vi på det här vinet från södra Spanien. Det är gjort helt på monastrell och har en tydlig bärig doft. Även i smaken är det bären som dominerar där du kommer känna av hallon, jordgubbar och lite körsbär. Det är ett härligt vin med hög syra som kommer passa till såväl julskinkan som till Janssons frestelse och de lite fetare fiskrätterna. Det är inget tungt och komplicerat vin, utan det lever på sin bärighet och fina syra. Ett trevligt och fräscht vin från ett intressanta ursprung. Att det kostar under 99 kronor är bara en bonus. Ett extra plus i kanten för den snygga flaskan.