Laddar annons
Vin till julens röror – tips på tre viner
5 Dec, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till julens röror – tips på tre viner

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen, och julen varar än till påska… Och nu är det dags att julmat för hela slanten. Men hur ska man tänka till de olika smakerna på julbordet, och hur ska man framförallt tänka till de olika rörorna? Vi har hittat tre viner som passar bra till julens röror.

Julen är smakernas högtid. Här samsas alla möjliga smaker bredvid varandra. Det är en traditionstung högtid där vi tagit med oss smaker i flera generationer, och allt detta serveras sedan på ett fint uppdukat bord på julen. Men att hitta den där perfekt mat- och vinkombinationen till julens smaker är inte alltid det enklaste. Det finns en anledning till att många nöjer sig med enbart öl och snaps, då man kanske inte riktigt vågar gå vilse bland vinerna som finns tillgängliga. Vi har dock gett oss på ett försök att hitta vintips till olika rätter på julbordet. I dag går vi igenom vin till julens olika röror, och här har vi hittat tre olika viner.

När vi är inne på röror så syftar vi på klassiker som till exempel gubbröra, laxröra, ädeloströra och rödbetssallad. En gemensam nämnare är att samtliga har lite feta inslag i sig, vilket vi givetvis kommer ta hänsyn till när vi väljer vin till dessa röror. Vi har valt tre viner i olika prisklasser.

Vin till röror – tips på tre viner

Penfodls chard

Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay, 2021 (6463) 89:-

Chardonnay är det givna valet för många när det handlar om vin till lite fetare fiskrätter eller röror, och det är lätt att förstå varför. I det här vinet så kommer du dock inte få den där höga fylligheten som många amerikanska chardonnay-viner har. Här finns dock en fyllighet, lite små toner av fat, en fin kryddighet och även små toner av vanilj. Det är ingen komplicerad chardonnay, utan det är en chardonnay där man får väldigt mycket vin för pengarna. Passar riktigt fint till rörorna.

Pouilly

Fournier Pouilly-Fumé, Les Deux Cailloux, 2021 (2227) 189:-

Just appellationen Pouilly-Fumé har blivit lite av en favorit hos oss på Vinbanken. Det är stor skillnad mellan det här vinet och ovanstående vin. Det är framförallt syran som är bra mycket högre i det här vinet, och fylligheten är inte nära att vara på samma nivå. Här får du med andra ord ett friskare vin som passar fint till rörorna som har lite syrligare inslag i sig, och dessutom får du små diskreta grästoner som så ofta finns i ett vin gjort på sauvignon blanc. Ett superfräscht och gott vin som definitivt passar på julbordet rent generellt.

Roederer

Louis Roederer, Collection 243 (7602) 509:-

Om man vill lyxa till det rejält så är champagne det givna valet. Och det är inte bara för att det står champagne på etiketten, utan snarare för att det passar till så oerhört många olika rätter och råvaror. I det här specifika fallet får du en av de mer välkända champagnerna på marknaden. Du kommer få de där typiska champagnetonerna i form av rostat bröd. Du kommer få en härlig fyllighet, en behaglig mousse och en superfräsch syra. Det här är definitionen av elegans i vinsammanhang. Ett riktigt bra vin till julens röror dessutom. Vinet kommer gifta sig makalöst bra med allt från gubbröran till laxröran.