Laddar annons
Rotari – ett italienskt bubbel som går sin egen väg
28 Nov, 2022
Uppdaterad:
19 Feb, 2024

Rotari – ett italienskt bubbel som går sin egen väg

Franciacorta, Alta Langa och Trentino. De är kanske inte de kändaste vinområdena i Italien, men på senare år har de skapat sig ett rykte som områden som skapar mousserande vin av högsta klass. Och ett av varumärkena som varit med på hela resan är Rotari.

Utifrån sett är det enkelt att tro att italienskt mousserande vin enbart handlar om prosecco, men för italienarna själva finns det många andra ursprung och områden som betyder mycket. Italienskt mousserande vin har de senaste decennierna genomgått en enorm förändring och många producenter har i dag ett gott rykte internationellt. En av dessa producenter är Mezzacorona, som har varumärket Rotari, och som håller till i alpområdet Trentino-Alto Adige i de allra nordligaste delarna av det stövelformade landet.

– Vi är från bergen och det är något vi är stolta över. Vi låtsas inte vara ett annat område utan vi känner till våra förutsättningar och vad vi gör bäst, berättar Matteo Apollonio som är exportchef för kooperativet Mezzacorona som varumärket Rotari är en del av.
 

"Rotari har fått kritik för att inte vara så dyrt"

I dag börjar allt fler producenter få upp ögonen för potentialen som finns i flera norditalienska områden när det handlar om mousserande vin. Man har upptäckt fördelarna med att producera vin i Franciacorta i Lombardiet. Man har sett vilka bubbliga viner som man kan göra i Alta Langa i Piemonte. Och man har noterat att Trentino-Alto Adige vid Alpernas fot kan producera bubbel som håller hög klass. Alla dessa tre områden har i stort sett alltid hamnat i skuggan av prosecco internationellt sett när det kommer till uppmärksamhet. Men detta håller på att förändras.

Kooperativet Mezzacorona är i dag ett relativt välkänt namn på den svenska marknaden, mycket tack vare sin populära pinot nero som blivit en stor succé i Sverige. Även det mousserande vinet Rotari har fått sig ett uppsving i Sverige. I dag finns det fyra olika Rotari-viner i det fasta sortimentet på Systembolaget, och två viner i beställningssortimentet.

– Det intressanta är att Rotari ofta har fått kritik för att inte vara så dyrt. Men vi ser oss själva som ett lite mer tyskt och österrikiskt vinhus än italienskt. Vi är inte ”made in Italy” på det sättet, och vi vill alltid vara autentiska när det kommer till Alpernas betydelse för oss.

Rotari vin 2 Vy över vinodlingarna vid Alperans. Foto: Petter Bäcklund

"Vi låtsas inte vara som champagne"

Metoden som de mousserande vinerna från Rotari görs på är den traditionella metoden, det vill säga samma metod som champagne, cava, franciacorta och de allra mest prominenta mousserande vinerna görs på. Den andra jäsningen sker på flaska. En annan likhet som finns med champagne är att det är klassiska champagne-druvor som ligger till grund för vinerna.

– Vi låtsas inte vara som champagne. De har helt andra förutsättningar än vad vi har. Och vi har ett helt annat klimat än vad de har. Vi har liknande verktyg och kunskap, men vi följer inte champagne, utan vi går vår egen väg.

En viktig faktor som spelar väldigt stor roll i produktionen av mousserande vin från Trentino Alto-Adige är snön som smälter och sen rinner ner mot odlingarna. De stora skillnaderna i temperatur mellan dag och natt leder i sin tur till att vinerna behåller sin krispighet och sin höga syra. Tack vare de svala nätterna får rankorna vila och på så sätt tar mognaden längre tid.

– Det här gör att vi får en mer kontrollerad skörd. Om man jämför med till exempel Veneto, som är långt ifrån bergen, så är det betydligt större skillnader i temperatur och därmed svårare att kontrollera skörden.

"Vi vet vad vi är bra på"

Om man då tittar på hur de mousserande vinerna från Trentino Alto-Adige uttrycker sig så är det en stor skillnad jämfört med många andra områden.

– Alla områden har olika förutsättningar och vi vet vad vi är bra på. Hos oss har det alltid varit viktigt att behålla och lyfta fräschören. Vi får en fantastisk energi från chardonnay-druvorna, vilket verkligen syns i våra viner. Sedan använder vi inte lika mycket jäst i våra viner som många andra områden gör, avslutar Matteo Apollonio.