Laddar annons
5 May, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till sparris och andra primörer

Nu är primörernas tid. Sparris, vit och grön, och färsk potatis står allra överst på min lista. Nykokta färska små "päror" från Bjärehalvön med lite smör och salt.

Vad behövs väl mer än så? Ja, ok, jag håller med, något gott i glaset förstås.

Vit sparris med hemgjord hollandaise är superbt. Låt smöret bli en aning brynt så blir smaken en helt annan och lite djupare. Vinvalet blir något bredare eftersom såsen har en kraftigare smak. Addera några färska kräftstjärtar och njut. Läs också mer om Vin till sparris här.

Senste vinförslagen till sparris, våren 2019: Topp 10 - vin till sparris

RECEPT | Sparris med egen hollandaise

150 g smör
3 äggulor
0,5 msk pressad citron
salt och vitpeppar

Smält smöret och låt det bli lite lätt brynt. Använd en mixer eller matberedare. Lägg i tre äggulor. Sätt igång mixern och häll sedan i det heta smöret i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Smaksätt med citron, salt och vitpeppar.

RECEPT | Majskyckling med grön sparris

4 majskycklingfiléer
1 knippe grön sparris
1,5 dl kycklingbuljong
2 dl vispgrädde
valfri färsk pasta
salt och peppar
rivet citronskal

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn kycklingen, lägg i ugnsform och stek färdigt i ugnen till knappt 70 grader. Koka ur pannan med grädden och buljongen. Addera ev lite citronsaft eller äppelcidervinäger för syra. Skär sparrisen i små bitar och koka varsamt i några minuter. Koka pastan al dente.

Lägg upp pasta, sparris och sås. Skiva kycklingen och fördela. Riv lite citronskal över.


Vin till sparris och andra primörer

OBS, se länk ovan för de senaste vinförslagen. Karins urval nedan är från 2014!

Till den vita sparrisen passar något vitt med bra syra förstås bäst. Gobelsburger Gruner Veltliner (2775), 99 kr är ett säkert kort.

Saint Clair Riesling (6456), 109 kr. Fortfarande friskt, men något fruktigare och fylligare.

Ett ännu mer aromatiskt alternativ är fyndvinet Le Village du Sud (75403), 69 kr, på sauvignon blanc.

Till hollandaisen med brynt smör tar vi en chardonnay; exempelvis prisvärda, friska och runda bourgognen Les Ursulines (72688), 107 kr.

Till kyckling med grön sparris fungerar det med en chenin blanc. Prova det smakrika Kleine Zalze till budgetpris (2035), 69 kr eller lägg till några tior för Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (2051), 99 kr.

Ett lättare rött går också bra som budgetvinet Torres San Valentin (12755), 65 kr. Mjukt, bärigt och lättgillat.

Tillåt mig klämma till med ett så kallat kändisvin på slutet. Som är gott! Amelias Negroamaro (76810), 99 kr. Fruktigt med fin syra. Dekantera ett par timmar och många fina smaker framträder.

Till mina små potatisar tar jag ett glas fin chardonnay från Calera i USA och min namne Josh Jensen. Suveräna Calera chardonnay (87279), 169 kr. Smakrikt, fräscht med minimal ek.

Skål!