Lammrester blir asiatiska på Annandag Påsk
Påskhelgen börjar gå mot sitt slut, äggen är uppätna och snapsen urdrucken. Påskkärringarna har hälsat på och flugit iväg och resten av godiset åt jag själv upp. Pust! Endast en bit av lammsteken återstår och i ärlighetens namn är jag trött på att laga mat, för en gångs skull. Det får bli något enkelt.
Efter en snabb titt i boken Laga Smart med Jamie Oliver hittar jag receptet jag blir inspirerad av. En fräsch asiatisk rätt gjord på överblivna rester från lammstek.
Jamie Oliver föreslår en enkel, asiatisk lammsallad på resterna av lammsteken. Så får det bli!
Kraftfull krispig lammnudelsallad
4 portioner
2 tumstora bitar ingefära
1-2 röda chilifrukter
1 lime om man vill
8 msk olivolja
4 msk rödvinsvinäger
4 msk soja
300 g risnudlar
2 morötter
1 gurka
1 isbergssalladshuvud
ca 250 g överblivet tillagat lammkött
1 msk sesamfrön
Gör så här:
Hacka chilin utan kärnor, skala och finriv ingefära. Lägg i en skål med olja, vinäger och soja till en dressing (jag pressar i lite lime också).
Koka nudlarna. Skala morötterna och skiva i remsor med potatisskalaren. Skiva gurkan tunt och strimla salladen. Lägg i en stor skål med avrunna nudlar. Strimla lammköttet och stek i olja tillsammans med sesamfrön i stekpanna tills allt är krispigt. Häll dressingen över salladen och blanda. Toppa med köttet.