Laddar annons
4 May, 2015

Vin till sparris - javisst

Att dricka vin till sparris går alldeles utmärkt. Testa ett veteöl om du är sugen på något nytt. Här kommer två härliga sparrisrecept. Det är ju sparristider!

Grön sparris växer ovan jord och den vita under, det är den stora skillnaden. Båda sorterna är goda och du kan välja den du föredrar till de här recepten.

Grön grillad sparris med lyxig löjromskräm - 4 portioner (till förrätt)

16 gröna sparrisar
1 msk olivolja
2 msk färsk timjan, hackad
salt och svartpeppar

Löjromskräm:
2 dl crème fraiche
50 g löjrom

Gör så här:
Vispa crème fraiche och blanda ner löjrommen. Ställ kallt.

Stek sparrisen snabbt i olivoljan i en het panna. Sparrisen ska vara krispig. Krydda sparrisen med salt, peppar och timjan så att sparrisen behåller sin spänst men får färg. Servera med löjromskrämen.

Dryck och vin till sparris med löjromskräm

Champagne förslagsvis men du kan prova ett veteöl också eller en riesling. Smaken ska inte vara allt för dominerande för de fina smakerna i rätten och drycken bör ha en viss syra för att matcha sparrisen.

Palmer & Co Millésime Brut 2008 (7867) Champagne, Frankrike, 279 kr
Den här kan du köpa två av och lagra den ena. Även om 2008 inte var ett toppenår har det potential att utvecklas väl i några år. Mycket fin, frisk smak med brödiga toner.

Lilbert-Fils Grand Cru Blanc de Blancs Brut (77252) BS, Champagne, Frankrike, 322 kr
Inte så känd är denna lilla producent med mycket fin och prisvärd skumpa från grand cru lägen runt Cramant, söder om Épernay. De gör enbart Blanc des Blancs, det vill säga champagne på chardonnay. Smaken är frisk, fyllig, brödig med fin mineralitet.

Coppersmith's White IPA (11326), Sverige, 7%, 28 kr för 330 ml
Testa denna ”vete-IPA” av det lilla bryggeriet Coppersmith Brewery utanför Västerås. Fruktig, lite tropisk smak av aprikos, ananas och grape. Servera väl kyld.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2014 (5899), Rheingau, Tyskland, 115 kr
Friskt vitt vin med mycket mineral. Fin fruktig smak av persika, citrus, vita blommor och honung. Trevlig producent med svensk vinmakare, Markus Lundén, värd ett besök om du är i Rheingau. 

Sparrissallad med fluffig sås – 4 portioner

300-500 g grön sparris
olivolja
flingsalt
en påse blandad sallad
50 g pinjenötter, rostade

Sås:
2 äggulor
2 msk torrt vitt vin
1 msk pressad citron
1/2 tsk salt
1 dl vispgrädde
1/4 krm cayennepeppar

Gör så här:
Blanda äggulorna, vinet och citronsaften i en kastrull. Värm blandningen försiktigt, vispa hela tiden tills den börjar tjockna. Tillsätt då grädden och vispa vidare på svag värme tills såsen är fluffig. Smaksätt med salt och peppar. Låt svalna.

Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Grilla sparrisen i olivolja i het panna i några minuter. Salta och ta sedan upp ur pannan. Skär i mindre bitar och blanda med salladen. Strö pinjenötter över och servera såsen bredvid.

Vin till sparrissallad

Servera gärna ett vin på blandningen semillon och sauvignon blanc. Friskt och fruktigt men ändå en viss fyllighet för att matcha den fluffiga såsen.

Château Bonnet 2014 (4151), Bordeaux, Frankrike, 94 kr
Ett torrt och friskt vin på just dessa druvor från André Lurton i Entre-Deux-Mers i Bordeaux. Ett medelfylligt vitt vin som smakar päron, krusbär med örtiga toner som kommer på slutet.

Villa Garros Sauvignon 2014 (4184), François Lurton, Bordeaux, Frankrike, 85 kr
André Lurtons son Francois Lurton producerar också vin i Bordeaux, men under eget varumärke. Vinet är enbart gjort på sauvignon blanc. Det är torrt och friskt med inslag av svarta vinbärsblad och fläderblom. Även detta vin har ett lite örtigt avslut.

Gardo & Morris Barrel Fermented Sauvignon Blanc Semillon 2013 (6339) Nya Zeeland, 99 kronor
Nya Zeeland är generellt bra på sauvignon blanc. Oftast lite rundare och mer tropiska toner i vinerna än de franska om man ska uttrycka sig generellt. Det här är aromatiskt med smak av nässlor, päron, kiwi och grape. Man kan ana lite fattoner.

Skål!