Laddar annons
19 May, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Calera - kaliforniskt fokus på pinot noir

Josh Jensen, grundare av Calera i Kalifornien har en lång och lyckosam kärlekshistoria med pinot noir. Förälskelsen inleddes redan på 60-talet, när han lämnade Yale för att plugga i Oxford (denna ljuvliga stad) och därefter reste runt i Europa.

Jensens roddarintresse förde honom till Oxford och hans vinintresse som grundlagts tidigt av en bekant till familjen med stor vinkällare, ledde honom till Frankrike och Bourgogne. Han blev kär i vinerna, i druvorna och framför allt i pinot noir.

Josh Jensen älskar pinot noir i klassisk stil.

Josh Jensen hade en lång lista på sådant han inte ville arbeta med: läkare, jurist med mera och under tiden han funderade på vad han egentligen ville ägna sig åt så gjorde hans stora vinintresse att han fick jobba under skörden på självaste Domaine de la Romanée-Conti. Sådana viner ville han försöka göra i Kalifornien där han är uppväxt.

– Jag var den lyckligaste skördearbetaren någonsin, berättar han, fortfarande med ett stort leende på läpparna fast det är nästan 50 år sedan.

Kaliforniska viner av pinot noir - i bourgognestil

Efter att ha arbetat under två skördar i Bourgogne var en ”planta sådd”, livslinjen utstakad, Josh Jensen skulle göra pinotviner i Kalifornien och de skulle påminna om vinerna i Bourgogne. Det tog lite tid innan han hittade den rätta, kalkrika jorden, det finns inte gott om den i Kalifornien.

På och runt berget Mount Harlan, sedan 1990 en egen AVA (American Viticultural Area), söder om San Franscisco, öster om Monteray Bay i regionen North Central Coast, fann han det han sökte och det blev grunden till vingården Calera.

Marken låg "in the middle of nowhere" och Josh Jensen var först tvungen att bo i en husvagn med sin fru och deras första barn. Jacques Seysses, på Domaine Dujac i Bourgogne, där Jensen arbetat extra kommenterade: "Det var en tämligen stor uppoffring för att hitta rätt terroir".

Vackert böljande landskap vid Mount Harlan. Vingården heter Jensen, tillhör Calera och var en av de första som Josh Jensen planterade.

Då, 1974, fanns det endast en brant grusväg upp till egendomen som ligger cirka 700 meter över havet. Ingen el, inga telefonkablar, ingen asfalterad väg fanns till det som en gång varit ett kalkbrott, därav namnet. Calera betyder kalkbruk på spanska och på alla etiketter finns en tecknad byggnad från kalkbruket.

Vingårdar med chardonnay och viognier

Josh Jensen planterade pinot noir i tre vingårdar som fick namnen Selleck, Jensen och Reed efter tre personer som hjälpte honom att komma igång. 1983 planterade han sina första viognierplantor, 1984 de första chardonnay och dessutom en fjärde pinot noir vingård som fick namnet Mills.

Det var få som trodde på Josh Jensens planer från början. Kalifornien är för varmt för pinot noir sas det. Viognier var det heller ingen som odlat där tidigare. Du kommer aldrig att lyckas, sas det. Men Josh var envis och målmedveten och lyckades till slut med sina ambitioner. Hans viner är friska, fräscha, komplexa och fruktiga med tydliga spår av sin terroir. Odlingen är ekologisk, men inte certifierad. 30-40 000 lådor produceras varje år. De viner som inte kommer från egna vingårdar görs av köpta druvor från området och det specificeras tydligt på etiketten.

På Caleras vinetiketter får man information om allt man behöver veta. Mer detaljerade etiketter är svåra att hitta.

Svenska konsumenter har upptäckt Jensens viner. Sverige är Caleras tredje största exportmarknad. Importör är Johan Lidby Vinhandel.

Prova Calera

Calera chardonnay 2012 (87279), USA, North Central Coast, 169 kr
Elegant och läcker chardonnay. Välbalanserat med lätt fatkaraktär som inte tar över. Fin tropisk frukt som får spela huvudrollen. Komplext och smakrikt med bra syra.
Betyg: 4

Calera Mount Harlan Chardonnay (99326), USA, North Central Coast, 299 kr
Mer av allt i denna chardonnay från egen vingård. Tropisk frukt och tydligare ekton, balanserat med lång eftersmak. Fin syra. Lagra gärna.
Betyg: 4+

Calera Central Coast Pinot Noir (87282), USA North Central Coast, 219 kr
Typisk, tydlig och fin pinotdoft. Mycket ung och fruktig, fortfarande knuten. Lagra ett par år åtminstone.
Betyg: 4-

Calera Ryan Pinot Noir 2010 (76463), USA, North Central Coast, 379 kr
Frisk, bärig doft av röda bär och rosor. Frisk, bärig smak av jordgubbar, lingon med tydliga spår av mineral. Hög syra. Bourgognestil.
Betyg: 4+

Andra viner på pinot noir och chardonnay från North central coast i Kalifornien:

Hahn Pinot Noir 2012 (70066), USA, North Central Coast, 126 kr
En fylligare, kryddigare och mer varmfruktig stil än Calera. Alls inte dumt till mer smakrika rätter som sommarens grillade kycklingspett.
Betyg: 3

Hahn Chardonnay 2012 (79502), USA, North Central Coast, 126 kr
Doft av tropisk frukt och honungsmelon som återkommer i smaken följt av päron och citrus. En tydlig fatton, dock ej påträngande. Frisk och ganska kort.
Betyg: 3-

Foton: copyright Calera