Laddar annons
12 May, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Mousserande vin – bubblor är fest

”I denna ljuva sommartid…” Vinbanken provar prosecco. En tid av studentfirande, bröllop, sommaravslutning och andra festligheter. Mousserande vin är fest, oavsett om det är champagne, cremant, cava eller prosecco. Denna vecka bubblar det om Vinbanken; temat är mousserande. Skål!

Vinbankens bubbelvecka inleds med prosecco, det italienska mousserande vinet från Veneto. Prosecco är ett område och var tidigare även namn på en druva. 2009 döptes den om till glera för att undvika missförstånd.

Prosecco fick ursprungsbeteckningen DOC (Denominazione di Origine Controllata) redan1969. 2009 blev reglerna strängare och för att få kallas prosecco måste vinet produceras inom ett särskilt område i Veneto. Från och med 1 april 2010 är en mindre del av Proseccoområdet; Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore klassificerat som DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).

Vingårdarna i Valdobbiadene i Prosecco.

Prosecco måste innehålla minst 85 procent glera. 15 procent andra druvor är tillåtna, dessa kan vara verdiso, perera, bianchetti, chardonnay och glera lunga. Prosecco rosé är inte tillåtet.

Charmatmetoden för prosecco

Vinet framställs enligt charmatmetoden – kallas här ofta för italienska metoden - som innebär att vinet jäses en andra gång med socker och tillsatt jäst i temperaturreglerade ståltankar, 18-20°C. När vinet blivit kolsyrat kan det buteljeras eller lagras vidare i ståltank innan det fylls på flaska.

Vinbanken provade utvald prosecco i prisklassen 75-129 kronor. Vi blandade kända med mer okända producenter. Vinerna provades blint.

Leonardo Prosecco (7748101), Veneto, Italien, 129 kr
Producent Cantine Leonardo da Vinci DOC. 100 procent prosecco från Treviso.
Torr, fruktig, balanserad smak med inslag av citrus, päron och persika. Viss längd.
Betyg: 4

Mionetto Prosecco Extra Dry DOC (nr 7749), Veneto, Italien, 75 kr
Örtig, intensiv doft av päron och gröna äpplen. Balanserad, frisk smak av grape, päron och persika med toner av mineral. Fin eftersmak. Mycket bra för sitt pris.
Betyg: 4

Zonin Prosecco DOC (77299), Veneto, Italien, 87 kr
Frisk och fräsch med viss rondör. Citrus och gula äpplen med liten jästton. Mer rund än krispig. Favorit hos delar av panelen.
Betyg: 4-

Schlager Prosecco DOC Vinicola Serena (77111), Veneto, Italien, 85 kr
Buteljerad schlager. Om det svänger? Jodå, en aning. Liten men frisk doft av citrus. Frisk smak av citrus. ”Trevlig och uppiggande. Härlig eftersmak” sa en av provarna.
Betyg: 3+

 

Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (76289), Veneto, Italien, 99 kr
Liten doft av tuttifrutti. Kort smak av citrus med aningens päronsoda. "Vi väljer Mionettos DOC istället", tyckte panelen.
Betyg: 3-

Prosecco Selezione Oro DOC (nr 77719), Veneto, Italien, 89 kr
Doft av söta päron och persika. Smak av päron och persika med viss längd. ”Smakar pommac” tyckte någon.
Betyg: 3-

Drusian Prosecco di Valdobbiadene Brut DOCG (76062), Veneto, Italien, 109 kr
Doften är fruktig och blommig med aromer av päron och citrus. Upplevdes som spretig och obalanserad.
Betyg: 2+

Cinzano Prosecco Gran Cuvée DOC (nr 77248), Veneto, Italien, 79 kr
Liten doft av gula äpplen och persika. Rund, något oxiderad smak av gula äpplen och honung.
Betyg: 2

Prosecco Pizzolato DOC (7870), Veneto, Italien, 79 kr ekologiskt
Doftar päron(soda) och vita blommor. Smakar tuttifrutti och citrus. Lätt och frisk men kort. Någon upplever en fadd eftersmak.
Betyg: 2

Mauro Prosecco Brut DOC (nr 7507), Veneto, Italien, 79 kr
Liten frisk doft. Frisk, kort smak av citrus och päron. Anonymt.
Betyg: 2

Kändisprosecco från Petter

I fjol firade rapparen Petter 15 år som artist och lanserade då en egen prosecco med namnet P.Lex, eftersom hans artistnamn som rappare är Petter Alexis.

– Prosecco känns festligt, lätt och värdigt som dryck till jubileet av mitt debutalbum. Jag har varit väldigt delaktig i hela processen vad gäller allt från smak och karaktär till utseende på flaska och etikett, säger Petter.

P.LEX Prosecco DOC (77889), Veneto, Italien, 99 kr, ekologisk, (ej med i blindprovningen)
Fruktigt, fräscht och relativt fylligt för att vara prosecco, med smak av päron och persika och en liten brödig ton. Riktigt bra.
Betyg: 4

Charles Smith bubblande vinmakare

Secco Italian Bubbles 2012 (77497), Veneto, Italien, 111 kr (ej med i blindprovningen)
Producent är Sorelle Casa Fine Wines som drivs av de två systrarna Ginevra och Olivia Casa. Vinmakare är hajpade Charles Smith från Washington. Secco är tillverkad av 60 procent glera och 40 procent pinot bianco och får därför inte kallas prosecco. I övrigt är Secco framställt på samma sätt.
Doft och smak av persika, päron och grape med hyfsad längd.
Betyg: 3+

Bubblor till havs - Bottega Prosecco Bar på Viking Cinderella

Viking Cinderella renoverades i vintras och invigdes på nytt i slutet av januari 2014. Ombord på Viking Cinderella finns nu en speciell prosecco bar. Restaurangdelen serverar italienska specialitéer till lunch, middag och nattmat. Prosecco är självklart huvudtemat i baren och den kommer från producenten Bottega. Företagets vd Sandro Bottega var med på ”ansiktslyfta” Cinderellas premiärtur och serverade själv sin prosecco.

Läs mer: Vad är prosecco