Laddar annons
Chablis Premier Cru Fourchaume till smörstekt torsk med kantarellsås | Måndagsmatchen
16 Nov, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Chablis Premier Cru Fourchaume till smörstekt torsk med kantarellsås | Måndagsmatchen

Chablis Premier Cru Fourchaume är ett vitt vin från regionen Chablis i Bourgogne. Servera till en smörstekt torskrygg med kantarellsås. Eller kanske till en läcker Toast Skagen.

RECEPT | Smörstekt torskrygg med kantarellsås

4 portioner
600 g torskrygg
1 l vatten
0,5 dl salt
0,5 dl socker
Sås:
Cirka 4 dl kantareller
3 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl vatten
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 dl hackad gräslök
salt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda vatten, salt och socker. Rör tills salt och socker löst sig. Lägg i fisken och låt stå i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Ta upp och torka av fisken. Stek den i smör i het panna, vänd den bara och låt den få lite färg. Stek färdigt i ugn till cirka 52 grader.

Såsen: Fräs svampen på hög värme utan fett, när vattnet har börjat avdunsta från svampen, tillsätt smöret. Fräs en stund till. Pudra över mjölet. Späd med vin och vatten och låt puttra en stund. Tillsätt grädde och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Vid servering strö den hackade gräslöken över. Servera exempelvis med pressad potatis. Variera genom att bara smörsteka svampen och servera den till fisken.

Fler goda tips:

Chablis är utmärkt vin till hummer, såväl naturell som gratinerad hummer

Vintips

Chablis Premier Cru Fourchaume 2013 (7457), J M Brocard, Frankrike, 199 kr

Vinet är producerat av den kände Jean-Marc Brocard. Druvan som gäller är chardonnay. 2013 var en tuff årgång för vinbönderna i Chablis, men vinerna har generellt blivit bra även om det inte är en årgång att lagra allt för länge. Drick nu eller inom ett eller ett par år.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung

Torr, medel/fyllig. Fruktig av gula äpplen, lätt persikoton, mogen citrus, lätt nötig, tydlig mineralsmak och med en lätt fetma som ger smaken kraft. Bra, lång eftersmak. Ett läckert vin! Att bjuda till fest och vinvänner.
+

Vinöst vetande

Visste du att Chablis är ett separat vindistrikt i regionen Bourgogne. Chablis ligger som ett litet satellitiområde i norra Bourgogne och precis som området heter huvudstaden Chablis. Vinerna som klassificeras chablis är alla vita och till 100 procent gjorda av druvan chardonnay.

De odlare som gör vin av andra druvor får bara klassa dessa under den allmänna appellationen AOP Bourgogne. Det är alltså fullt möjligt att hitta vingårdar, men de är inte vanliga eller av stor kommersiell betydelse, med sorter som: aligoté, cesar, gamay, melon de bourgogne, pinot noir, pinot blanc, pinot gris (lokalt kallad för pinot beurot), sauvignon blanc, sacy och tessot.

AOP (Appellation d'Origine Protégée) har, som ni kanske vet, ersatt beteckningen AOC (Appellation d'origine contrôlée) som den högsta kvalitetsbeteckningen i Frankrike.

Maten

Chablis finns i många stilar som passar till olika typer av mat, men generellt kan man säga att vin från Chablis är bra skaldjurs- och fiskvin. Vi väljer att smörsteka torsk och servera en läcker kantarellsås till.

Chablis är utmärkt tillklassisk Toast Skagen