Laddar annons
Bubbelkalender lucka 1 - Masia Cava
24 Dec, 2023

Bubbelkalender lucka 1 - Masia Cava

Bakom lucka nummer 1 finner vi en Cava Reserva som lagrats 18 månader på flaska och som fått utmärkelsen "FYND" av flera av Sveriges vinexperter. Passar perfekt till kommande bjudningar i mellandagarna, eller varför inte inför minglet på nyår?

Masia-cava

– "Cava med snits" till fyndstatus!

"När det ska serveras bubbel plockar jag gärna fram en cava. Det mousserande vinet från Spanien har ofta en egen snits på smaken och försöker inte härma något annat.

Masia Brut Reserva Organic är en ekologisk cava med toner som är typiska för vinstilen. God fruktighet som drar åt päron och äpplen, stråk av mandel, citrus, bröd. Krämiga bubblor och ett litet bett i avslutningen. Klassiskt som aperitif tillsammans med lite tapas men passar också jättebra till mat, gärna något med lite sting i smaken. Testa till en avocadosallad med chili- och vitlöksfrästa räkor. Vinet har så pass mycket power i smaken att den inte bleknar tillsammans med de kryddiga räkorna."

- Gunilla Hultgren Karell, Vinbörsen Augusti 2023

Mer om vinet

Vinmakarmetod
Detta vin är gjort enligt traditionell metod vilket innebär att vinet har fått sina bubblor via en andra jäsning på flaska. Ofta den flaska det sedan säljs i. Efter att man tillverkat ett stilla basvin tappas det på butelj. För att vinet ska bli mousserande tillsätts socker och jäst, så kallad liquer de tirage. Flaskan lagras sedan i svala källare där jästen långsamt äter upp sockret och kolsyra bildas. Efter månader och ibland flera års lagring placeras buteljerna i lutande läge med flaskhalsen nedåt. Successivt ökas lutningen till 90° och jästfällningen som samlats i flaskhalsen fryses. Kapsylen lossas och den frysta jästfällningen avlägsnas, så kallad degorgering. Flaskan toppas upp med nytt vin samt en liten mängd socker, så kallad dosage, och försluts igen. Masia Cava Reserva Brut lagras 18 månader på flaska.

Druva
40% xarel·lo 30% macabeo 30% parellada.

Ursprung
Do Cava, Penedès

Restsocker
8 g/l

Serveringstemperatur
Serveras vid 5-6 ° C