Laddar annons
Vinbankens Julkalender lucka 14 - Zenato Amarone
13 Dec, 2023

Vinbankens Julkalender lucka 14 - Zenato Amarone

Bakom lucka nummer 14 i vår julkalender hittar vi ett vin från Zenato i Valpolicella som skulle fungera alldeles utmärkt som julklapp. 

Zenato Amarone

På julen är det ofta dags att köra den klassiska julklappsleken där man om presenterna i säcken drar lott, om du där skulle lyckas dra fram en Amarone från Zenato så är det inget annat än jackpott. 

Mer om vinet - den perfekta gåvan! 

På Valpolicellas böljande kullar växer druvorna till Zenatos världsberömda Amarone. Det här är ett genuint hantverk som kräver tålamod och tid, tillverkat av druvor som fått torka under perfekta förhållanden i 100 dagar.

Många tror att Amarone är en druva eller kanske ett mindre område i Veneto men det är faktiskt en vintyp som endast får tillverkas i Veneto enligt en metod som kallas appassimento. Det var med årgång 1990 som Amarone tog världen med storm och på allvar slog igenom. Detta hyllade vin med sin generositet, koncentration, elegans och komplexitet är ett gediget hantverk. För Zenato är just Amarone juvelen som får representera familjens viner. Druvorna torkas i 4 månader i korgar för att tappa vätska och därmed få en russinliknande karaktär innan pressning. Långsam jäsning och därefter lagring på ekfat i 36 månader innan vinet lagras på flaska.

Zenato Amarone är majestätisk med en stor dos finess och livfullhet. Ett vin att njuta till kraftiga kötträtter, vilt eller lagrade hårdostar. Ett vin som hänger kvar i minnet länge. Med en genuin historia av hantverk, viner i världsklass och en stor respekt för sitt ursprung kan Zenato utan tvekan räknas som en av de mest betydelsefulla och inflytelserika topproducenterna i Veneto.

Zenato Amarone della Valpolicella Classico, 2018
ART NR 32145, 500 kr

Lucka nummer 14 är sponsrad av Provinum Vinhandel.