Laddar annons
Vinbankens Julkalender lucka 13 - Col d´Orcia
12 Dec, 2023

Vinbankens Julkalender lucka 13 - Col d´Orcia

Bakom lucka nummer 13 i vår julkalender hittar vi ett vin som kommer från en av de absolut mest anrika producenterna i hela Toscana.

Col d´Orcia

Hur ska man egentliven beskriva ett vin som av många experter år efter år klassas som ett fynd? Det är väldigt svårt, men det enda vi vet är att när det nalkas jul och Col d´Orcia Rosso inte står på bordet, så är det väldigt synd. 

Ekologisk röd från världsledande Brunelloproducenten Col d´Orcia!

Col d´Orcia Rosso di Montalcino är ett ekologiskt vin gjort på 100% Sangiovese. Vinet är aromatiskt och bjuder på härligt inbjudande smak av mörk frukt, körsbär, mörka plommon, fat, vanilj och kryddor. Avnjut vinet i kombination med rätter av nöt, vilt och smakrika pastarätter och ostar.

Col d’Orcia är världsledande på Brunello och är en Montalcinos mest anrika vingårdar, med en bakgrund som sträcker sig tillbaka till 1700-talet då familjen Delle Ciaia från Siena etablerade sig i området.

Egendomen ägs sedan 1973 av familjen Marone Cinzano som genom århundradena varit framträdande inom vinproduktion. Idag drivs vingården av greve Francesco Marone Cinzano och sedan nyligen är också sonen Santiago, 25 år engagerad i familjeföretaget.

Col d’Orcia ligger svindlande vackert mitt i nationalparken Val d’Orcia, i Montalcino, i sydvästra Toscana. En stor del vingårdarna är belägna på de kulliga sluttningarna 450 meter över havet. På den här sidan av Montalcino är influensen från havet märkbar. Klimatet är torrare och mer maritimt med mildare vintrar och svalkande vindar under sommaren.

Lucka nummer 13 sponsras av Carovin.