Laddar annons
Vinbankens Julkalender lucka 3 - Pereladas vinprovningslåda
2 Dec, 2023

Vinbankens Julkalender lucka 3 - Pereladas vinprovningslåda

Bakom lucka nummer 3 i Vinbankens Julkalender döljer sig en vinprovningslåda bestående av 6 viner från ett världsledande vinhus.

Perelada Vinprovningslåda
De sex vinerna som ingår i lådan

När vi blir riktigt sugna på eleganta och välgjorda spanska rödviner så är det alltid enkelt att vinälskaren råda att faktiskt snegla mot produkterna som består av flera viner i en unik vinprovningslåda. 

Mer om vinprovningslådan från Perelada

Imponerande höstviner från spanska toppslottet Perelada

Mustiga grytor, viltkött, svamp – höstens middagar ropar efter riktigt goda rödviner. Denna vinprovarlåda är laddad med det allra bästa i rödvinsväg från ett av Spaniens mest hyllade vinhus - Perelada.

Perelada strax norr om Barcelona är ett namn med stor prestige i vinvärlden. Perelada har nyligen invigt en spektakulär vinanläggning som har fått branschens högsta miljöutmärkelse för långsiktig hållbarhet. Ett tekniskt och arkitektoniskt mästerverk som smugits in i naturen nästan omärkligt. Ingen möda har sparats för att få vineriet att samspela med naturen. Allt stod färdigt lagom till att familjen Suque-Mateu firade sitt 100-årsjubiluem som ägare till Perelada. Med sammanlagt sex flaskor från fem olika vingårdar ger lådan ett brett smakprov på handlaget hos deras skicklige vinmakare Delfi Sanahuja. 

2 flaskor Cap de Canons 2021

Cap de Canons är katalanska för kanonudden. Här fanns tidigare tungt artilleri som försvarade spanjorerna mot inkräktare, idag är det en fridfull udde rätt ut i havet från Pereladas vackraste vingård, Finca Garbet. Här växer garnaxta och syrah som ger ett medelfylligt och välbalanserat vin med mjuka tanniner och smak av körsbär, hallon och kryddor. Ett riktigt kanonvin i alla avseenden som passar utmärkt till kyckling, anka, kalvkött eller vegetariskt.

1 flaska 5 Finques Reserva 2018

Det här vinet har fått namn av att de sju druvorna som ingår kommer från fem olika vingårdar (finques). Garnaxta, cabernet sauvignon, syrah och merlot spelar huvudrollerna och i viktiga biroller finns samsó (carignan), monastrell och cabernet Franc. Allt sömlöst sammanfogat via 16 månaders vila på fat av amerikansk och fransk ek. Personligt, fylligt och med härliga toner av björnbär, mörka körsbär, fikon, läder och kryddor. Till mustiga grytor eller vilt - kanske renfilé - och till mogna ostar.

1 flaska Finca La Garriga 2018

La Garriga är Pereladas äldsta vingård. Även vinstockarna är gamla, över 60 år. Druvan är samsó, kanske mer känd som carignan. Ekologiskt odlat med certifiering på gång. Mustigt vin med fin fräschör och lätt att förväxla med ett toppvin från Priorat. Med fin begynnande mognad sex år efter skörd och med avrundade tanniner efter 24 månader på amerikanska fat. Röda och mörka bär samspelar med mognadstoner av torkad frukt och svamp. Njut till rustika kötträtter, gärna med en gräddig sås, eller till ost som manchego, gouda eller parmesan.

1 flaska Finca Malaveïna 2020

Malaveïna betyder ”dåliga grannen” men dålig är verkligen inte en beteckning som passar på det här vingårdsbetecknade vinet, vars druvor kommer från en förnämlig vingård (finca). Finca Malaveïna är ett vin som fått toppbetyg av vinkritikerna och liknats med en toppbordeaux från högra stranden. Det är en blend av merlot (40%), cabernet sauvignon (22%), cabernet franc (21%), garnatxa (9%) och syrah (8%). Vinet har lagrats på franska ekfat 22 månader. Komplext och kraftfullt med intensivt fruktig doft av mörka bär och rostade fat. Smaken är rund med en stringent syra som balanseras perfekt av den kraftiga och långa smaken av björnbär och mörka körsbär. Drickfärdigt men med stor potential för ytterligare lagring.

1 flaska Finca Espolla 2020

En blandning av syrah (59%) och monastrell (41%) från vingården Finca Espolla vid foten av Pyrenéerna där jordmånen påminner om den i Priorat. Tätt planterade rankor ger druvor med hög intensitet och kvalitet. Doft och smak av mörka körsbär och svarta vinbär och med en fin kryddton från 22 månader lagring på fransk ek. Intensivt och kraftfullt. Rustika kötträtter – gärna vilt – i sällskap med höstens svampar. Fin lagringspotential.

SÅ BESTÄLLER DU
Artikelnummer: 5627109
Pris: 1 098 kronor

Lådan med viner från Perelada innehåller 6 flaskor á 750 ml. Du beställer med hjälp av artikelnumret i din närmaste butik eller online på systembolaget.se. Vinlådan finns endast i ett mycket begränsat antal.