Laddar annons
Vinbankens Julkalender lucka 2 - Ruffino Chianti
1 Dec, 2023

Vinbankens Julkalender lucka 2 - Ruffino Chianti

Bakom lucka nummer 2 i Vinbankens Julkalender hittar vi en trotjänare som funnits i Sverige i över hundra års tid. 

Jupiters blod, sangiovese, direkt från hjärtat av Italien och Toscana, bakom lucka nummer två i Vinbankens julkalender döljer sig ett rött vin som vi alltid fastnar med blicken på av gammal vana. 

Läs Vinbankens artikel om Ruffinos hundraårsjubileum.

Mer om Ruffino Chianti

Ruffino Chianti Organic har en fruktig och bärig doft med inslag av körsbär, hallon, örter och lakrits. Vinet är medelfylligt åt det lite lättare hållet med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Produktion

Druvorna som är ekologiskt odlade väljs med omsorg från vingårdar i Chiantiområdet. Vinet jäser och lagras i rostfria ståltankar för att bevara så mycket som möjligt av druvan karaktär, fruktighet och fräschör.

Passar till

Utmärkt till lätta kötträtter som fläsk eller kalv, pasta, pizza och kyckling. Eller varför inte en filé av vit fisk med brynt svamp? Passar också bra till mildare ostar.

Kul att veta

I över 140 år har den italienska vinproducenten Ruffino tillverkat viner i absoluta toppklass. De senaste åren har deras engagemang i att värna om miljön och den biologiska mångfalden ökat och de har gjort omfattande investeringar i hållbar produktion och ekologisk odling.

Under 2018 köpte Ruffino egendomen Poderi Ducali med mer än 126 hektar ekologiska vingårdar i området Prosecco. Under samma år påbörjade man en konvertering till ekologisk odling i två av Ruffinos egendomar i Toskana, Greppone Mazzi i Montalcino och Poggio Casciano i Chianti. Totalt berörs 72 hektar och det innebär att 40,7 % av Ruffinos vingårdar kommer vara ekologiskt certifierade år 2021.

Ruffino har väl utvecklade metoder vad det gäller hållbar odling (sustainability) och socialt ansvar. I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön. Vad gäller vingårdsarbetet har man upprättat en handbok med metoder som minimerar användandet av kemikalier, samtidigt som man ökar jordmånens fertilitet och livskraft genom bland annat naturlig gödsel. Företagets miljöpolicy har stark inriktning på det ekologiska fotavtrycket rörande energiåtgång, utsläpp av växthusgaser och hushållning av vatten. 

Lucka nummer 2 är sponsrad av Philipson Söderberg AB.