Laddar annons
Därför gillar vi i Sverige vin från Valpolicella
1 Dec, 2023
Uppdaterad:
1 Dec, 2023

Därför gillar vi i Sverige vin från Valpolicella

I flera decennier har vi i Sverige haft en förkärlek för vin från Valpolicella i norra Italien. Oavsett om det varit Amarone, Ripasso eller en vanlig Valpolicella så har dessa viner länge toppat försäljningslistorna. 

Hur står sig Valpolicella egentligen gentemot andra italienska vinregioner? Även om Valpolicella generellt sett varit en favoritregion för många svenskar så har vi fått se hur andra regioner sakta man säkert närmat sig med hjälp av målmedvetna strategier och bra viner. Men det går inte att bortse från faktumet att Valpolicella fortsatt är många svenskars favoritvin, vilket även syns på försäljningssiffrorna på Systembolaget. Men hur kommer det sig att vin från Valpolicella blev så oerhört populärt i just Sverige. Det finns flera orsaker till den enorma populariteten. 

Klassiska producenter som Zenato var med och byggde upp succén

I Valpolicella finns ett flertal välkända producenter som under flera decennier arbetat med att bygga upp ryktet kring sina hantverksmässiga viner, och som på det sättet satt hela regionen på världskartan. En av dessa producenter är Zenato med Alberto Zenato i spetsen. Vinhuset Zenato är medlemmar i organisationen Famiglie Storiche som består av totalt 13 olika vinhus som gemensamt arbetar för att höja statusen på vinerna från området. Det är dessa klassiska producenter som i mångt och mycket ligger till grund för den enorma succé som vinerna från Valpolicella gjort i Sverige och som gör att vi fortsatt uppskattar dessa viner. 

En annan orsak är bredden. Bland vinerna från Valpolicella är det ganska enkelt att snabbt se att det finns en röd tråd mellan en enklare Valpolicella, en lite tyngre Ripasso och en maffig Amarone. Det är enkelt för vinkonsumenterna att ta kliv uppåt och se hur vinerna utvecklas på ett intressant sätt. I dag finns det uppemot 300 viner från Valpolicella. Bland dessa hittar vi allt från dyra Amarone-viner till lite mer enkla Valpolicella-viner. 

De fyra stegen inom vin i Valpolicella

  • Valpolicella
  • Ripasso
  • Amarone
  • Recioto

När det kommer till det första steget, som är Valpolicella, så är det enkla viner med en tydlig bärig och en lite kryddig ton man får. Det är ofta tonerna av körsbär och en frisk syra som karaktäriserar dessa viner.

Om man sedan kliver upp till Ripasso så börjar man få väldigt mycket mer toner av torkad frukt. Dessa viner är nämligen gjorda på resterna som man fått av Amarone-tillverkningen. Den mörka frukten är mycket mer påtaglig och så även kryddighten Tyngden har vridits upp en bit. 

Finns en röd tråd mellan de olika vinerna

I fallet med Amarone, som är det kändaste av dessa viner, så är det alkoholstarka viner som om man hanterat dem på rätt sätt ska uppfattas som väldigt eleganta. Alkoholen ska inte kännas av. Istället är det det den torkade frukten, katrinplommonen, chokladen och den imponerande längden som ska minnas. 

Recioto är ett rejälts sött vin och där ska man skilja på Recioto della Valpolicella och Recioto della Soave då det är två komplett olika viner. I Valpolicella-vinet är det rejäla russintoner ihop med fikon, dadlar och choklad. 

13 familjer ingår i Famiglie Storiche

Många av producenterna i Valpolicella tror även att svenskarnas förkärlek till vinerna beror lite på den uppenbara restsötman som finns i flera av vinerna. När det kommer till vin från Valpolicella så är det enkelt att välja vilken nivå man ska ligga på och vilken typ av vin som passar en själv. Oavsett om man väljer en Valpolicella Classico Superiore eller en Amarone så är det enkelt att hitta en röd tråd mellan vinerna. 

Dessa 13 familjer ingår i Famiglie Storiche:

Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio, Tommasi, Torre D’Orti, Venturini och Zenato.