Laddar annons
25 Mar, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 12 | Vin från Washington State

VIN FRÅN WASHINGTON STATE. Hur mycket vin av rieslingdruvan produceras egentligen i delstaten Washington kan man undra. Mycket, enligt den omåttligt populära vinmakaren och f d rockaren Charles Smith som fortfarande inte nått sin volym-gräns med egna vinet Kung Fu Girl Riesling. Smith vill göra ännu mer vin och Washington har rieslingdruvor att de räcker för alla.

Det sägs att bara till det enskilda vinet Kung Fu Riesling går det åt lika mycket rieslingdruvor som det årligen produceras i Tyskland. Och då ska ni veta att riesling växer på ungefär en femtedel av planteringarna i landet och att druvan är den i särklass mest populära sorten. Intressant, eller hur! Washingtons vinarealer är enorma och utvecklingen har bara börjat. Tillbaka till succévinet, den vita Kung Fu Girl'en som gör konststycket att leverera skön smakupplevelse samtidigt som det produceras i ofantligt stora volymer.

Undertecknad har tidigare varit lite avvaktande till Charles Smiths vinportfölj som jag upplevt vara lite av en 'early bird' med vissa 'issues'.  De var som jag ser nu, inskolningsrelaterade. Det är självklart inte lätt att göra vin, och för att göra bra vin krävs ändå lite mer.

Från start 2001 med ett lån på banken och i fickan men viktigast, med en vision om att göra vin har Charles Smith 15 år senare en stor vinportföljen. Företaget gör allt från stilla till mousserande, rosé till sött och alla däremellanviner. Sedan start har det hänt mycket som en tydlig förbättring av genomgripande, 'stil, klass och framtoning' vilket framförallt handlar om vinernas smaklyft. De är snyggare, renare och mer välgjorda än någonsin tidigare och Kung Fu Girl Riesling står stadigt på sin bas av frisk äppelgrön frukt och lätta rökighet. Kul och riktigt bra med andra ord.

Extra plus-omnämnande till producent Hedges Family Estate med syskonparet Christophe och Sarah som nu är 'all in' charge eller ansvariga på familjeegendomen, vilket märktes tydligt i det vin jag provade på mässan för två veckor sedan. Hedges Family Estate Red Mountain Red Blend 2012 (70976) för 225 kr smakar så bordeaux att man hajar till. Helt plötsligen sitter det som ska smaka helt rätt och som bortblåst är de, faktiska eller inbillade, dragen som kommer av bonniga verktyg eller handhavande.

En hel del av vinerna från delstaten Washington hittar man i de höga prisklasserna och det finns faktiskt inte fler än cirka 50 viner listade på bolaget i skrivande stund. Urvalet är begränsat med andra ord och vilket är anledning till att jag toppat upp listans röda vinförslag med andra ursprung.

Veckans vinköplista #12

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Chateau Ste Michelle 2014 (6447), Ste Michelle, Washington USA, 109 kr.

Druvor: Chardonnay
Smak: Stor, fyllig gulfruktig smak med en bra dos fatkaraktär. Inslag av smör och nötter dröjer sig kvar i eftersmaken.
Omdöme: Mer bombastisk smak-stil än vanligtvis annars och inget fel i det men tänk på kombinationen. Att sätta vinet jämte mat för bästa matchen är nödvändigt.
+

Passar till

Äter gärna kyckling eller kalkon, med gräddsås och rostade rotfrukter eller skrei serverad med ångade grönsaker som du sedan dränker med en stor örtkryddad smörklick. Eller varför inte till en gräddig, max mediumlagrad hårdost som Gruyere eller Comté som gör en lysande kombo.

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Kung Fu Girl Riesling 2014 (2690), Charles Smith, Washington State USA, 129 kr

Druvor: Riesling.
Torr, lätt till medelfyllig smak med inslag av äpplen och päron, lätt inslag av persika och mogen citrus plus en lätt rökig anstrykning. Prisnivån ligger högt, är helt okej men ger inga fyndpoäng, vilket inte heller behövs för vinet är spontant, kul!, på egna meriter.

Passar till

Servera till lätta skaldjursrätter, till räkor och citronklyfta till en snitt med skagenröra eller en sallad med primörer och en frisk-syrlig dressing.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Mauro Primitivo Alberello 2014 (32364), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 69 kr

Druvor: Primitivo
Smak: Medelfyllig, mörkfruktig och kryddig smak med en nypa fat för att ge ryggrad plus inslag av björnbär för rondör. Utmärkt för den lilla plånboken.
Omdöme: Utmärkt för den lilla plånboken.
+

Passar till

passar lika bra till örtkryddig mat av kyckling eller lamm serverad som ett enkelt glas ‘rött’ efter maten. Provade nyligen Mauro till vego-bourguignon och det var riktigt lyckat.

Vintips – rött vin upp till 189 kr

4. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2014 (2291), Vignobles Mayard, Frankrike, 189 kr

Druvor: Grenache, syrah och cinsault.
Smak: Fyllig, rik och tät smak i komplext, nyanserat vin. Smakar mycket av mörk frukt, mörka bär, fat, örter och kryddor. Eftersmaken är lång.
Omdöme: Vinet är ungt, mycket stramt och kraftigt. Bäst till mat, dubbeldekantera gärna men vill du spara vinet fungerar det utmärkt, länge. Kanske 10 år eller mer men prova gärna en flaska om säg 5, bara för att kolla av status.

Passar till

Till Påskens lammstek och potatisgratäng!

Vårens i särklass snyggaste vita, bourgogneutmanare - en USA-chardonnay, med extra allt

5. Frenchman Hills Chardonnay 2013 (76061), Charles Smith Wines, Washington State USA, 449 kr

Torr, fyllig och fruktigt frisk med grön och gul äppelsmak, inslag av exotisk frukt, smör och mineral! Smaken är generös, samtidigt nyanserad och snyggt sammanhållen för en br
+

Passar till

Gärna och helst till mat. Smakrik, vit fisk som en bit grillad hälleflundra, sparris och örtsmör. Detta vin är också en perfekt present till vinintresserad jubilar, att dricka nu eller för att spara några år. Superintressant!

 

Vill du läsa mer och djupare om Washington State och vinerna, rekommenderas, vin från amerikanska delstaten Washington

Tidigare #vinköplistor
# 11 | Vin till Påsk
#10 | Bästa vinerna i halvflaska + en magnumchampagne
#  3 | Gewürztraminer come back


 

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.