Laddar annons
28 Mar, 2016

Perfect Day | Rosévin till ceviche med mango och lax

ROSÉVIN. Perfekt, det ska vara lätt att leva, att äta gott med dito dryck - olé rosé. Vad är enklare att sno ihop i all hast än ceviche med lyxiga eller vardagliga ingredienser.

Passar lika bra till fest och vänner, alternativt som nedtonad variant med enklare innehåll en vardag. Vinet är rosé. Perfekt, hela dagen!

Pass på med styrkan i maten som kommer med pepparfrukten. Om det hettar till rejält i munnen kan ett rosévin med än sötare smak eventuellt passa bättre. Du fixar dock enkelt den bästa, mest perfekta matchen med att smaka dig fram!

Recept | Ceviche med mango och lax | 4 pers, små portioner

400 gram färsk laxfilé
2 st avocados
1 st Stor rödlök
1 st stor citron
3 st lime
1 st mogen mango
1 st stor knippe färsk koriander
1 st röd chili
salt, helst fling
svartpeppar

Gör så här:
Tärna lax, avocado, mango.

Hacka rödlöken och chilin fint, hacka igenom koriandern lite snabbt. blanda allt i en skål.

Pressa över citrusfrukterna, en i taget och smaka av ifall det blir för syrligt. salta, peppra.

Låt stå tio minuter, lägg upp.

Om vinförslaget

Perfect Day 2016 (71770)

Les Vignobles Gueissard, Méditerranée Frankrike, 79 kr

Druvor: 30% cinsault, 30% grenache, 30% syrah, 10% rolle
Rosévinet smakar lätt och friskt av bär- och röd frukt och det har en nypa citrus och ett avslut av en knivsudd bitterhet. Smaken har en rondör som kommer av ett sötare grundrag, drar åt godishållet i positiv bemärkelse (lagom med andra ord). Hur som lovar smaken gott i kombination med mat. Serverar du vinet utan tilltugg får det inte bli för varmt. Tips - ladda med ishink, solbrillor och goda vänner - "make my dag a perfect day"!


Vinbankens motivering

Rosévinets lätthet och friska bär samt röda fruktsmak, en nypa citrus och krispiga örtighet med avslutande bitter touch är helt perfekt till medelhavsmat, somriga sallader med oliver. Tänk ingredienser som sardeller, oliver, örtig olivolja, provencalska örter och om du använder pepparfrukt, säkra en moderat hetta för godaste, mest perfekta, kombinationen. Ceviche är bara ett förslag av många.

Sedan kan man ju skoja till det och säga att Perfect day passar alla perfekta dagar som till fest, jubileum, student, födelsedag, träffa vänner - you name it.

Vinöst vetande

Enligt organisationen Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence i Frankrike ska ett rosévin ha någon av dessa färger: Melon, persika, röda vinbär, grapefrukt, mango eller mandarin. Färgen på Petit Cuvée Madame gränsar mellan melon och röda vinbär.

Studier har visat att konsumenter föredrar rosévin i ljusa och bleka färger men när man håller blindtester, i svarta vinglas, visar det sig att populära roséer kan ha vilken färg som helst. Om vinjournalister drivit på i frågan och lite onyanserat lyft bleka roséer som 'de bättre' kan också diskuteras. Bleka rosévinsfärger är inte by default, lika med hög kvalitet. Så enkelt är det inte. Därför, bra att tänka på i val av rosévin är att inte enbart kolla färger och nyanser. Se till fakta som vilket är vinets ursprung, druvorna, vem är producent och vilket är priset - allt spelar lika stor roll när det gäller rosé som för andra viner. Vill du sedan välja ett okomplicerat vin, självklart kollar man bland billigare viner och tvärtom, höga krav kräver mer cash - av dig.

Huvudbild: 800.cl