Domaine de Verquière Rasteau | Rött vin till lammytterfilé
LAMMYTTERFILÉ OCH RÖDVIN. Njut av vårvinter och att Påsken närmar sig. Helgen är också en start på 'primörsäsongen'.
Njut av örtsmakande rödvin till grillad lammytterfilé i en som jag tycker, match made in heaven! Passande uttryck när alla smakrätt sitter där de ska.
Domaine de Verquière Rasteau 2014 (2179), Domaine de Verquière, Côtes du Rhône, 129 kr
Druvor: 70% grenache och 30% syrah
Medelfyllig till stor smak av mörk fruktsmak, en lätt parfymerad rödfruktig touch, inslag av örter som lagerblad, kryddor, fat. Fruktiga, balanserade tanniner. Nyanserat vardagsvin, superintressant, personligt och välgjort. Toppval till mat och gärna till rustik gryta eller som nu i Påsktider, till smakrik lammrätt.
+
Vinbankens motivering
Det smakrika vinet med sin örtiga underton matchar grillad lammytterfilet perfekt.
Vinöst vetande
Rasteau är en by, och en appellation i södra Rhônedalen. Om man ska beskriva vinerna från området generellt, är smakerna ofta rustika och ärliga. Vinerna som tillverkas är både vita, rosé och röda. För appellationen, AOP, gäller Villages för vin med bynamn som i detta vin.
Producenten Domaine de Verquière har sitt säte i den lilla byn Sablet. Egendomen består av 45 hektar vinodlingar i appellationerna Cotes du Rhone Village Sablet (10 ha), Rasteau (13,5 ha), Vacqueyras (2,5 ha), Côtes du Rhône och Vin de Pays. År 2010 fick röda viner från Rasteau egen AOP status. Från och med årgång 2013 är alla vinodlingar ekologiskt certifierade.
Recept | Grillad lammytterfilet med råstekt potatis
4 personer | Tid, ca 40 min
400 g lammytterfilé
1.5 dl hackade örter: persilja, basilika, timjan, rosmarin
1 st vitlöksklyfta, hackad
0.5 tsk nymald svartpeppar
600 g potatis
olja
salt & peppar
1 dl crème fraîche
100 g getost
smörgåskrasse
1 rödlök
Så här gör du
Blanda kryddhack, vitlök, salt och peppar.
Gnid in lammytterfiléerna med blandningen och låt marinera.
Grilla lammytterfiléerna 3 minuter per sida, täck över med folie och låt värmen fördelas.
Skiva potatisen riktigt tunt och lägg i en skål med vatten.
Lyft upp i omgångar och låt rinna av, torka av med papper, stek i olja. Salta och peppra.
Mosa getost och crème fraîche, smaka av med salt och peppar.
Servera lamm och potatis med getostcrèmen och toppa med tunnskivad rödlök och krasse.
Fler recept och vintips, med och till lamm
Tack till Coop för bild och Hultetsgårdsslakteri för recept.