Laddar annons
26 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 26 | Vin från Sancerre som ni aldrig sett det förr

Alternativa förpackningar finns det en uppsjö av och nu börjar även PET-flaskan ta för sig. Veckans fina vita vin,  kalla det för lördagsvin eller vin till fest, är tappat i just en sådan flaska. Och det är verkligen inte vanligt att hitta världens bättre viner i buteljer av medelhård plast.

Men vad kan passa bättre än vinet som är av typ, friskt och fräscht och som ska drickas inom en snar framtid. PET-flaskan är inte lämplig för att spara vin i, den läcker luft precis som plastpåsen i boxen. Vinet oxiderar med andra ord och hållbarheten är klart begränsad. Men över sommaren håller detta vin utmärkt och nog är det en fördel med en mjuk flaska när man är ute med båten - dessutom smakar vinet bra.

Precis som övriga viner i veckans Vinköplista som alla kommer med 'sin grej'. Låg alkoholhalt, supersäker Rioja som 'alla' kan gilla och slutligen Conero Riserva 2012 från italienska producenten Umani Ronchi. Här har ni ett toppvin, till rena fyndpriset, som ni kan lagra.

Vintips - vitt vin upp till 90 kr

Rawson's Retreat Chardonnay 9,5% 2014 (16022), South Eastern Australia, 75 kr
Tydligt äppelfruktigt vin med torr, medelfyllig smak. Lättsam helhet och trevlig. Charmig smak med låg alkoholhalt. Sallader och sommarköket, generellt.
Betyg; 3+

Vintips - vitt vin upp till 170 kr

Sancerre Domaine Michel Girard 2014 (2420), Sancerre Frankrike, 139 kr
Liten doft. Smaken är torr, medelfyllig fruktig av äpplen och päron, inslag av citrus. Fin, lång och ren eftersmak.
Klockrent val i PET-flaska. Passar vällagad fiskrätt.
Betyg: 4

Vintips -rött vin upp till 90 kr

Primicia 2013 (32410), Bodegas Primicia, Rioja Spanien, 69 kr
Medelfyllig med mörk frukt, kryddiga och örtiga toner och lite lätt mustigt mörkbärig smak med en hint av vanilj. Enklare Rioja med den är - supersäkert vinval som passar både fiskrätt, till grillat kött men helst av fläsk eller kyckling eller till en matig sallad.
Betyg: 4

Vintips - rött vin upp till 170 kr

Conero Riserva 2012 (3025), Umani Ronchi, Conero Italien, 99 kr
Doft av fat, lakrits och mörk frukt. Medelfyllig, mörkfruktig smak med inslag av lakrits, björnbär en lätt gummiton och fat. Tanninerna är strama. Kraftfullt, personligt vin.
Detta vin glimrar till med en köttbit. Lägg gärna till sommarkantareller, eller laga en gryta. Själv vill jag spara vinet så jag köper en hel låda!
Betyg: 4+

Vinbankens Vinköplista

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.