Ett kryddsmör kan vem som helst få till, hur enkelt som helst. Du gör ditt kryddade smör i en handvändning för att i nästa sekund ge smak till maten när smöret smälter på den nygrillade fisken eller köttet.
Använd rumsvarmt smör när du gör din blandning men senare kan det förpackas och förvaras i frysen. Man kan skiva, spritsa eller vispa smör fluffigt och sedan servera kallt, svalt eller mittemellan.
Kryddsmör med koriander, 4 port
Touchen är asiatisk med örten koriander med lime och vitlök. Passar det mesta.
100 g smör, rumsvarmt
1 dl hackad koriander
2 hackade vitlöksklyftor
rivet skal och saft av 1 lime
1/2 tsk flingsalt
Vispa smöret och blanda med koriander, vitlök, lime och salt. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Kryddsmör med citron och honung, 4 port
Milt och gott kryddsmör som passar extra bra till fisk och kyckling.
100 g smör, rumsvarmt
rivet skal och saft av 1/2 citron
1/2 msk flytande hinung
2 msk hackad silverlök
1/2 tsk flingsalt
Vispa smöret och blanda i citron, honung, lök och salt. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Kryddsmör med fetaost och soltorkad tomat, 4 port
Medelhavskryddat smör som passar till lamm och kyckling.
50 g feta- eller vitost
75 g smör, rumsvarmt
1 msk strimlad soltorkad tomat
1 hackad viltöksklyfta
2 msk hackad oregano
Smula fetaosten grovt i en matberedare. Tillsätt smör, tomat, vitlök och oregano. Mixa tills allt blandats. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Kryddsmör med sambal, 4 port
Här ett smör med hetta. Passar utmärkt till kött men också till skaldjur.
100 gr smör, rumsvarmt
1 tsk oregano
rivet skal av 1 citron
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk flingsalt
Vispa smöret och rör i kryddorna. Forma till en rulle i smörpapper. Låt stelna i kyl ca 1 tim.
Recepten är hämtade ur boken 'Grilltillbehör från Arla Köket'. Boken är helt ny från Bonnier Fakta, ISBN: 9789174244861.
Recension: Vinbanken.se gillar recepten som är enkla. Innehållet är överskådligt och det är lätt att hitta mellan såser, smör och salsor och sallader. Bilderna är inspirerande. En okomplicerad och solig kokbok - precis som en bra semester.
Betyg: 4 (av 5). Bok som passar alla, från amatörer till proffs.