Laddar annons
11 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 37| Halv- och helflaska + vitt boxvin

Less is more, eller? Ibland stämmer det alldeles utmärkt, som här och veckans vita italienska vin som är i halvflaska. Men att mindre är bättre är inte alltid rätt för just nu finns även ett vitt boxvin med toppbetyg.

Rekommendationen för boxvinet är att lufta mängden vin som man tänkt dricka, det smakar garanterat bättre. Enklast gör man det med att hälla över vin i en karaff. Oavsett om vinet kommer i box eller flaska, är det flaskvin kan man prova 'luftningsteknik & utfall' genom att hälla tillbaka vinet på flaskan igen.

För alla flaskvinköpare är båda veckans rödvinsförslag mitt i prick 'a la snitsig 'husman-stil'. De här två röda vinerna kan bli alltmer populära ju närmare vi kommer höst och mustiga gryträtter.

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

Pieropan Soave Classico 2014 99109), Pieropan, Soave Italien, 79 kr för 375 ml. Detta vin hör till en liten exklusiv lansering.

Druvor: Garganega och trebbiano di soave.
Notera att det här är en halvflaska! Lite lurig kategorisering men ett vin som är svårt att 'hoppa över' oavsett flaskstorlek. Doften är finstämd av aprikos. Smaken torr, medelfylligt fruktig med päron, aprikos och söt grapefrukt. Syran är balanserad och det finns 'tryck' i smaken. Bra längd. Trevligt och personligt vin.

Passar till

Trevligast till fisk och skaldjursrätter men lika fantastisk på tu man hand.

Fler tips på vin i halvflaska, se: När hälften är tillräckligt

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

Saint Clair 2014(6382), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 115 kr. Ny årgång.

Druvor: sauvignon blanc
Torrt, medelfylligt vin med krispig, grön-fruktig smak av lime, päron, nässlor och vinbärsblad. Stram och frisk.
+

Passar till

Servera till fisk- och skaldjursrätter, getost. Skruvkapsyl-yes, I like that!

Betyg: 3+

Vintips – rött vin upp till 90 kr

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065), Mare Magnum, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr. Beställningssortimentet.

Druvor:  70% grenache och 30% syrah
Smaken är mörk av frukt, plommon och mogna körsbär. Tanninerna är moderata, fruktsyran ger fin struktur och inslag av både kryddor och örter ger bredd. Toppbra val när man söker ett typiskt 'rhonevin' för inte alltför stor peng!
+

Passar till

Mustiga höstgrytor med kött och rotfrukter eller vegetariska alternativ som en gryta där bönor är bas. Lagerblad är en klassisk ört för att beskriva Rhônevin, inslaget finns även i detta vin.

Vintips – rött vin upp till 170 kr

Frei João Reserva 2012 (2944), Caves São João – Sociedade dos Vinhos Irmãos, Bairrada Portugal, 99 kr. Nyhet 1 sept.

Druvor: 55% baga, 30% touriga nacional och 15% cabernet sauvignon.
Smak: Doften är generös, mörk fruktig med svartavinbär. Medel/fyllig, mörk frukt, tydligt röd med integrerad fruktsyra, balanserade tanniner och en hint av lakrits, örter och rostade fat. Fruktig längd med kryddiga noter som kommer fram i glaset allteftersom.
+

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter eller utvalda ostar. Varför inte grillad lammrostbiff med hasselbackspotatis och rosmarindoftande rödvinssås.

Betyg: 4

Extravin, användbart vitt boxvin

Cecchi Toscana Bianco 2014 (3932), Cecchi, Toskana Italien, 239 kr för 3 L box. Nyhet 1 sept.

Druvor: 70% vermentino, 10% viognier, 10% sauvignon blanc och 10% chardonnay.
Färgen är gul, doften fruktig och ren. Smaken är torr, medelfyllig, lätt blommig med exotiska frukter som persika samt päron plus lätt rostad fat-ton. Trevlig, balanserad eftersmak. Häll över vin i karaff innan servering- genast kommer smaken bättre till sin rätt.

Tips på fler boxviner

Se Röttorps val 2015 eller Elkes Topp 10-lista för boxvin, 2015. Värt att tänka på när det är dags för köp av boxvin - kolla tappdatum! Välj helst boxen som är 'nyast=fräschast'.

Vinbankens vinköplista – veckans tips, för dig när du behöver inspiration, råd och förslag.
På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.