Laddar annons
27 Feb, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan # 9 | tips på chardonnay och pinot noirvin

Två av de mest populära druvsorterna bland världens viner är onekligen chardonnay och pinot noir. Hemmahörande i distriktet Bourgogne, Frankrike har de dock utökat sitt 'territorium' till växtplatser över hela världen.

Men medan chardonnay lyckats etablera sig med bravur är pinot noir sorten som är druvornas drama queen och den som har några av de flesta 'issues' man kan komma på (i vinvärlden vill säga). Plats, klimat, väder och jord är superviktigt för den kinkiga, tunnskaliga pinot noir. Inte konstigt att jämförelser hela tiden görs till hemmadistriktet där några av världens mest berömda viner görs. Jag vill ändå slå ett slag för alla vinintresserade att upptäcka sorten när växtplatsen är en annan än Frankrike, förutsatt att klimatet är svalt. Det blir både spännande och givande provningar vill jag påstå.

Till mat fungerar båda utmärkt, även om den blå pinot noiren måste klappas medhårs och serveras till mat som faller druvan i smaken. Är vinet lite syrligare (kolla klockan i bolagets beskrivning av smaken) kan receptet bjuda på syrliga ingredienser eller en gräddig sås (som fångar upp fruktsyran). Här passar även kött av fågel eller fläsk. Är vinet av den sötare sorten, se uppgift om socker- och alkoholhalt samt ursprung. Är ursprunget nya världen är förnimmelse av 'sötma' förmodligen större och ditt matrecept måste genast byta riktning, kanske är det en lättare vilträtt med en söt gele eller som passar bättre. Notera bara att det finns svala områden i nya världen....

Trevlig helg!

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. Här hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer, sett i det stora perspektivet och över årsbasis.

Veckans #vinköplista vecka 9 – 2015

Vitt vin
upp till 90 kr

Drostdy-Hof Chardonnay Semillon 2013 (15517), Western Cape Sydafrika, 71 kr
Doften minner om gul frukt och fat. Smaken är torr, medelfyllig och fruktig av gula äpplen och aprikos med inslag av örter och fat. Trevligt, enklare vin.
Servera till husman av fisk eller kyckling med tillbehör som rotsaker, majo, mandel, parmesan eller kryddor som curry, ingefära eller timjan.
Betyg: 3+

upp till 170 kr

Petit Chablis 2013 (5585), La Chablisienne, Chablis Frankrike, 113 kr
Färgen är skir gulgrön. Doften är mineralisk, rökig. Smaken är torr, medelfyllig grönfruktig av äpple, stram och citrusfrisk med avslutande mineralton.
En liten chablis med ursprungskarakteristik på plats.
Servera: till skaldjur eller vita fiskrätter, pocherade och med tillbehör som är lika skira som vinet är grönt, ex sockerärter. Passar även som ett friskt glas vitt.
Betyg: 4-

Rött vin
upp till 90 kr

Coteaux Bourguignons Antonin Rodet 2013 (5474), Antonin Rodet, Frankrike, 81 kr
Äntligen ett lätt till medelfylligt rött vin av klass! Den stramsyrliga smaken är angenäm, av röda bär, örter och kryddor och en touch av lakrits som avslutande smak med fat.
Servera till grillad eller halstrad fisk, till bönsallader till kallskurna charkuterier, till svensk, klassisk husmanskost som kan ha sötsyrliga ingredienser (ex som rårörda lingon).
Betyg: 4

upp till 170 kr

Stoneleigh Pinot Noir 2013 (16394), Stoneleigh Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 137 kr

Doft och smak är tydliga, av mörka och röda bär samt örtr. Smaken är medelfyllig, har mörk fruktnoter, isnlag av mogna bär, rostade fat, kaffe, örter och mineral. Bra struktur och syra. Balanserad och druvtypisk.
Undertecknad serverade årgång -12 av detta vin till den varma maten på Julbordet och det visade sig fungera perfekt! På förslag att laga är alltså fläskkött med exotisk smak, ex ingefära, soya eller liknande. Den lilla sötman kryddorna tillför möter vinet perfekt.
Betyg: 4+

Extraviner
Chardonnaydruvan, budget
Four o´Clock Chardonnay 2014 (6439), Spring Seed Wines, Mc Laren Vale Australien, 91 kr
Äpplelgenerös i doften. Smaken är torr, medelfyllig, fruktig av äpplen och nektariner. Trevlig.
Betyg: 3+

Chardonnaydruvan, lyx
Meursault Olvier Leflaive 2011 (75515), Olivier Leflaive, Côte de Beaune Frankrike, 379 kr
Rostade äpplen, inslag av ananas. Nyanserad. Smaken är torr, fyllig, fruktigt koncentrerad med smak av äpplen, gula plommon örter och lätt kryddig. Faten är rostade och balanserade. Vinet är ungt, tajt och komplext och har ännu inte öppnat upp för den 'härliga Meursault-looken av generös smör-rondör'. Ge det mer tid, alternativt dubbeldekantera innan servering.
Betyg: 5-

Bubblande chardonnay, Champagne Blanc de blancs (= 100% chardonnaydruvan)
Palmer Blanc de Blancs 2008 (7553), Palmer & Co, Champagne Frankrike, 311 kr
Torr, nyanserad och frisk smak med inslag av gula äpplen, kakao, citrus, mineral och brioche.
Champagne passar alltid!
Betyg: 4+

Gamaydruvan, lyx
Moulin à Vent Clos du Grand Carquelin 2012 (92547), Louis Jadot,231 kr. GAMAYdruvan förvisso men vinet går helt i stil med artikel!
Kan inte låta bli fastän bara några få flaskor kvar..
Doften är stor, bärig och örtig, smaken medelfyllig med både strävhet och syra i balans. Smak av röd frukt och bär, körsbär, kryddor och fat, en hint lakrits och generös dos färska örter. Nyanserad eftersmak.
Betyg: 4+