Laddar annons
27 Feb, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Pasteis de Nata, portugisisk smördegsbakelse

Till de söta drycker passar det utmärkt med en portugisisk ”Pasteis de Nata”, en ljuvligt spröd smördegsbakelse fylld med len vaniljkräm. Helst ska den vara lite ljummen när man äter den. Originalet heter ”Pasteis de Belem” och bakas på ett bageri i Lissabon.

Det receptet är superhemligt, det är bara tre bröder som kan det och än så länge har de bevarat det för sig själva. Som tur är finns det många goda kopior på receptet och detta är ett av dem. Receptet har Vinbanken fått från Patisserie David i Malmö som så generös förmedlar det vidare.

Artikeln publicerades första gången: 2009/12/29

Smördeg:
200 g vetemjöl
125 g vatten
Lite salt
Om det behövs, lägg till lite vetemjöl, degen ska inte vara kladdig

Blanda ihop och låt vila 30 min. Kavla ut som en stor rektangel.
Ta lite smör och ”smöra” in degen ca 1 mm tjockt (som man brer en macka) och vik i tre delar till en mindre rektangel. Låt vila 5 min.
Kavla ut igen som en stor rektangel och smöra in degen ca 1 mm tjockt och rulla degen (som en rulltårta). Skär i små bitar, lagom storlek till en mazarinform. Tryck degen ut i formen.

Krämen
60 g vetemjöl
500 g mjölk
1 kanelstång
2 bitar citronskal
8 äggulor
250 g socker

Koka upp 460 g mjölk, kanelstång, citronskal och socker. Blanda vetemjölet med resten av mjölken, det ska inte vara några klumpar och rör ner detta i den kokande mjölkblandningen, rör till det blir krämigt. Ta bort från värmen och blanda ner äggulorna. När smeten är nerkyld, häll i formarna och baka i ugnen på 250 grader i 10 minuter.

Drycker som passar till:
Kaffe och te är alltid rätt såklart men ska det vara vin så väljer jag gärna ett sött vin från Setúbal, vilket ligger utanför Lissabon och även är ett namn på ett speciellt sött vin, Moscatel de Setúbal (8117) för 68 kr och 375 ml eller ett annat moscatvin som Samos (74567) för 56 kr och 375 ml.