Laddar annons
16 Jan, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinköplistan v. 3 | Motsatser som förför!

Veckans två vita viner är ett grönfriskt, lätt vin i kontrast till bourgognen som är gulfruktigt smörig med rostad fatkaraktär. De röda är också sina motpoler vad gäller smaktäthet. Det spanska vinet från Montsant smakar fylligt mycket medan det italienska, som också smakar mycket, har fokus på rödfruktig kärnighet och den matvänliga fruktsyran.

Vinbankens #vinköplista är för dig som saknar vinförslag eller inspiration till helgens middag. I #vinköplistan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa vinrekommendationerna.

Veckans #vinköplista vecka 3 - 2015

Vitt vin upp till 90 kr

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 79 kr
Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 79 kr
Torr, lätt/medelfyllig och frisk smak. Lätt aromatisk, frisk av gröna äpplen, örter, mineral och citrus. Fin längd!
Bästa vinet till prat och plock, för många och gärna till fest. Passar annars toppen till laxrätter som gravad lax, till skaldjur, sallader, lätta soppor .
Betyg: 4+

 

Vitt vin upp till 170 kr

Bourgogne Les Sétilles 2012 (5657), Olivier Leflaive, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Bourgogne Les Sétilles 2012 (5657), Olivier Leflaive, Bourgogne Frankrike, 149 kr
Torrt, medelfylligt, friskt vitt vin som har en nyanserad fatkaraktär smak av gula äpplen, mineral, nötter, smör och citron.
Passar till kötträtter, som ren och oxfilet men hellre till kalkon med gräddig sås eller vit fisk, helleflundra med svamprisotto. Lagrad hårdost är också utmärkt.
Betyg: 3+

 

Rött vin upp till 90 kr

Cap de Ruc 2012 (4280), Celler Ronadelles, Montsant Spanien, 81 kr
Fullmatat vin med distinkta tanniner, och balanserad fruktsyra. Smakrik med inslag av fat, katrinplommon, svarta oliver, körsbär och choklad.
Helgrillade lammracks med vitlökspotatis och rostade grönsaker. Passar alla som vill smaka av ’mycket’ vin, gör sig även bra efter middag som ’ett glas rött’.
Betyg: 3+


 

Rött vin upp till 170 kr

La Vespa 2011 (2721), Michele Chiarlo, Monferatto Italien, 121 kr
Medelfylligt vin med uttalade tanniner och hög syra, smak av frukt och fat, inslag av körsbär, björnbär, choklad, vanilj, örter.
Rött kött eller vilt med smakrik sås eller tillbehör i samma stil. Svamp gör sig extra bra. Men varför har vinet fått en rosett runt halsen? Det skulle klara sig utan, kanske ännu bättre.
Betyg: 4


Trevlig helg!