Laddar annons
28 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinregionen Rioja | subregioner

RIOJA SUBREGIONER. Hur Rioja-vinet smakar beror delvis på vilken subregion druvorna skördades i. Spaniens kändaste vinregion består av tre underregioner; artikeln är en bra första lektion för Rioja-entusiasten! Vinerna från Alta, Alavesa och Baja smakar helt enkelt olika. Låt oss visa vägen.

Vinregionen Rioja | Bakgrund

I över 150 år har Rioja symboliserat spjutspetsen av modern vitikultur och vinmakning i Spanien. Visst är vinregionen äldre än så, men det var strax efter år 1850 som Rioja populariserades av Franska handelsmän etablerade i Haro-regionen. De sålde Rioja-vinet på den franska marknaden och gjorde sig en rejäl hacka som kom att gynna hela regionen. Ett bevis på det är den stora tjurfäktningsringen i Haro som byggdes 1886 och invigdes av de två matadorerna Frascuelo och Lagartijo, dåtidens Floyd Mayweather och Manny Pacquiao.

År 1985 var Rioja på toppen av sin ”karriär” i Sverige, sedan dess har marknadsandelen minskat dramatiskt. Detta trots att kvaliteten är högre idag, mycket pågrund av en rejäl förbättring i vingårdsarbetet. Det finns inga tvivel om att vinmakare sedan 1990-talet och framåt är i betydligt mer direktkontakt med vingårdarna, vilket känns i vinerna. De senaste tre åren har Rioja haft vind i seglen och ökat sin försäljning varje år. Lite spännande är att även vit Rioja ökar. Faktiskt med hela 14 procent under 2015, meddelade regionens kontrollorgan nyligen.

Vinregionen Rioja | Geografisk överblick

Vinregionen Rioja ligger i norra Spanien och delas på mitten av floden Ebro. Vingårdarna längst med själva floden är generellt för produktiva för kvalitetsvin, istället är det kargare sluttningar i Alavesa och Alta som gjort regionen världskändis. Hela regionen är hundra kilometer från öst till väst, och ungefär 40 kilometer från norr till söder. Det lokala kontrollorganet tillåter 144 kommuners vingårdar att odla druvor till Rioja-vin och erkänner tre sub-regioner med distinkta skillnader. Låt oss nu zooma in på underregionerna, läs mer nedan, Rioja Alavesa, Rioja Alta och Rioja Baja.

Rioja Alavesa

Huvudstaden i Rioja Alavesa heter Laguardia och är hem till flera av Riojas topp-producenter. Det är den nordligaste och minsta subregionen, även dess vingårdar tenderar att vara små och med en sandigt vitt toppskikt. Mot norr tronar den mäktiga bergskedjan Sierra Cantabria som skyddar mot de svalaste av nordanvindar. Trots skyddet mot norr har Rioja Alavesa den kraftigaste influensen från Atlanten, det borgar för ett svalt och fuktigt klimat. De magra jordarna på mellan 400-1400 meter över havet har en högre andel kalksten, vilket ger eleganta viner med hög syra och en något floral arom. Det är druvan tempranillo som vinerna byggs upp med, för att sedan förstärkas med mazuelo och graciano som används för sin djupa färg och tanninstruktur. Många moderna viner görs dock numera på 100 procent tempranillo.

Rioja Alavesas vinproducenter | ett urval

Klassikern: Bodegas Faustino (Oyón). Grunden till detta framgångsrika företag lades år 1861. Deras ikoniska `Faustino I´ är världens bäst säljande Gran Reserva, den frostiga flaskan med det Rembrandt-liknande porträttet har fångat blickar på Systembolagshyllan sedan 1991.

Uppstickaren: DSG Vineyards (Elvillar). David Sampedro heter en ekologisk vinodlare i Elvillar, Rioja Alavesas högland. Vinerna har fått visst internationellt erkännande bland sommelierer, men produktionen är liten och räcker inte långt. DSG är trots allt den intressantaste som kommit ur Alavesa på senaste tiden.

Rioja Alta

Huvudstaden i Rioja Alta heter Haro (uttalas: Aro) och är sedan länge hela Riojas viktigaste vinstad. Haro är centrum för Riojas kändaste vinfestival (läs: vinkrig) då man sprutar rödtjut på varandra. `La Batalla del Vino´sker årligen i juni.  Traditionellt sett så var området runt Haro ansett som det bästa i hela Rioja, mycket pågrund av karakteristiskt brunröda marken är som skapt för druvan tempranillo. Precis som i Alavesa är jorden rik på kalksten, men har också höga nivåer järnhaltig lera och mer aluviala* inslag. Många menar att lera med oxiderat järn innehåller en mängd olika spårämnen som ger komplexitet till vinet, men vetenskapligt bevisat är det inte. Däremot så vet man att kalkrika jordar ger viner med hög syra och en finess som gärna beskrivs som "elegant". Jämfört med Alavesa så har vinerna något lägre syra och är även lite lättare i munnen.

Rioja Altas producenter | ett urval

Klassikern: CVNE (Haro) Vineriet, som delvis designades av Alexandre Gustave Eiffel, öppnade portarna under guldåldern år 1879. CVNE är framförallt känt för sina viner Monopole, Viña Real och Imperial.

Uppstickaren: Bodegas RODA (Haro) Få producenter passar lika väl in i kategorin Modern Rioja* som RODA. Sedan slutet på 1980-talet har vinerna legat i framkant av den moderna rörelsen i Rioja. Koncept-vinet Cirsion är enligt många ett av Riojas mest imponerande viner men levereras tyvärr med ett pris som matchar.

Rioja Baja

Regionen Rioja Baja är den sydligaste av Riojas subregioner. Dess vingårdar ligger mestadels söder om Ebro-floden och ansvarar för hela 40 procent av Riojas vinproduktion. Tack vare det tydliga influensen av medelhavet så har Rioja Baja det torraste och varmaste klimatet i hela Rioja. Jordarna har en större andel lera, vilket ger viner med stor kropp och högre alkohol. Därför har vinhusen ofta blandat upp vinerna i de tunnare och elegantare vinerna från Alta och Alavesa. På grund av det torrare klimatet är det i Rioja Baja som vi hitter merparten av Riojas ekologiska vinodlingar. Alfaro är huvudbyn.

Rioja Bajas producenter | ett urval

Klassikern: Palacios Remondo (Alfaro) José Palacios byggde vineriet Palacios Remondo år 1948 och startade därmed trenden med buteljerade kvalitetsviner i bulkvins-regionen Rioja Baja. Idag står sonen och superstjärnan Álvaro Palacios vid rodret fast beslutat att göra Palacios Remondo lika känt som hans `L´Ermita´ i Priorat.

Uppstickaren: Bodegas Lacus (Aldeanueva de Ebro) Den unga odlaren Luis Arnedo gör tillsammans med Olivier Rivière viner som tydligt definierar den generösa och fruktiga Baja-stilen. Vinerna är typiska för 2000-talet i och med sin mycket subtila ekfatskaraktär, låga interventionsnivåer och kreativa etiketter.

En "Dolmen" från stenåldern utanför Laguardia i Rioja Alavesa. Dessa mystiska begravningsplatser finns utspridda över regionen.

*Aluviala inslag
Aluvial jord är en lös och bördig jordtyp bestående av avlagringar av exempelvis sand, lera och grus. Den är vanlig längst floder och vattendrag.

*Modern Rioja
Klassisk Rioja lagras under lång tid på amerikansk ek vilket ger karaktär av vanilj och ibland dill. Den moderna stilen populariserades på 1990-talet och vinerna lagras oftare fransk ek under en kortare period. Vinerna är fruktigare, yngre och stramare.

Läs mer: 
Artadi går sin egen väg | Lämnar D.O Rioja

BILD: www.laguardia-alava.com