Laddar annons
Brandy | Introduktion
21 Feb, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Brandy | Introduktion

BRANDY. Brandy är sprit på destillerat vin. Brandyn njuts oftast efter måltider, men även i drinkar som The Alexander, The Singer och Sidecar. Få koll på spriten på nolltid – här har du det viktigaste om Brandy.

Från jäst hästmjölk till ”big business”

Det sägs att mänsklighetens första sprit var hästmjölks-brandy(!) som hittades på av Mongolerna för att överleva den kalla vintern. Denna ur-sprit skapades dock inte genom destillation, utan genom att frysa ut vattnet ut den fermenterade mjölken. Sedan dessa tider har sprit utvecklats till den komplexa djungel av varianter vi ser idag. Destillerade drycker finns i 46 produktkategorier och hundratals geografiskt märkta sorter. Enligt spritproducenternas lobbyorganisation ”spiritsEUROPE” så är sprit Europas mest värdefulla exportprodukt i segmentet livsmedel. Under 2014 exporterades det sprit från Europa för hela 94 miljarder kronor.

Brandy – effektivt sätt att frakta alkohol

Redan på 1400-talet skeppades viner från södra europa till England och Holland. Det dröjde inte länge tills någon kom på att man kunde ”extrahera själen” (alkoholen) ur vinet i produktionslandet och på så sätt inte frakta vattnet, precis samma modell som ”apelsinjuice tillverkad av koncentrat” alltså. Skepparna koncentrerade vinet från nio ekfat till ett vilket gjorde frakten billigare. Namnet Brandy kommer från det faktum att man behövde eld för att destillera vinet. Holländarna började särskilja vanligt vin (wijn) med vin bränt (wijnbranders), ett ord som för enkelhetens skull utverkades till Brandy.

Regelverk | Brandy

Brandy är alltså en spritsort gjord på destillerat vin och inte som Grappa och Marc som görs på pressresterna från vintillverkning. Idag produceras Brandy runt hela jordklotet, men regelverket för vad som får kallas brandy varierar. Inom EU får en sprit kallas Brandy om den uppfyller följande huvudregler:

1. Produceras av vin på druva.
2. Lagras i ekfat (mindre än 1000 liter) i minst sex månader. Om ekfatet ät större krävs ett års lagring.
3. Ha en alkoholhalt om minst 36 procent.
4. Inte ha någon smaksättning.
5. Den enda tillåtna tillsatsen är sockerkulör (E 150) som får användas för att korrigera färgen.

Om drycken produceras av andra frukter än druva kallas resultatet ibland "frukt brandy". En kategori som exploderade i början av 1900-talet då vinlusen förändrat förutsättningarna för tillverkningen av brandy och cognac.

Brandy – priser från 214 till 24.960 kr

Om all Brandy görs på destillerat vin varför varierar priserna så otroligt mycket? Som konsument är det naturligt att undra varför Systembolaget säljer Brandy i ett prisspann mellan strax över 200 kr (Bardinet Napoleon French Brandy VSOP) till över 20.000 (Rémy Martin Louis XIII). Två saker som påverkar Brandyns pris är produktionsmetoden och hur länge spriten lagras.

Tillverkning av fin Brandy

Bland de finare sorter Brandy nämns ofta Cognac, Armagnac och Brandy de Jerez. Karaktärsfull och intensiv Brandy kan dock göras av noggranna producenter över hela jordklotet och lämpar sig bäst efter en god middag.

1. Dubbeldestillering i alambic. Brandy i högre kvaliteter destilleras två gånger genom en såkallad alambic à repasse, vars konstruktion härstammar från 1800-talet. Det är en ineffektiv men varsam process som bevarar karaktären av råvaran. Det är den andra destillationens sprit som lagras på ekfat, i Frankrike kallas den unga brandyn eau-de-vie.

2. Lång lagring. Lagning på ekfat koncentrerar inte bara spritens smak, det ger den en mjukare munkänsla och tillför aromer från ekfatet. Mycket av den Brandyn som dricks idag är yngre än sex år gammal, det gäller även fin Brandy. De riktigt dyra exemplaren har dock ofta en betydligt högre genomsnittsålder, ofta har dessa sorter komponenter som är över 50 år gamla eller mer. Likt parfymören sätter ”master blendern” eller "maître de chai" (Franska) ihop sin Brandy med hjälp av små prover från en myriad av ekfat. Dessa komponenter kan komma från olika årgångar eller underregioner.

Tillverkning av enkel Brandy

"Party-brandy" är mindre intressant att smutta på efter en middag men är perfekt i drinkar eller att dricka med is på semestern.

1. Kolonndestilering. Vid kolonndestilering kan produktionen vara igång 24 timmar om dygnet om nödvändigt, priset för den ökade effektiviteten är att den resulterande spriten förlorat mycket av karaktären från råvaran. Ibland är det precis vad producenten vill, men ofta används kolonndestilering pågrund av sin effektivitet.

2. Kort lagring. Det är ovanligt att enkla sorters Brandy har en längre lagring än lagen föreskriver. Det är kostsamt för producenter att hålla stora lager och dessutom dunstar spriten sakta bort under lagringen i ekfat. Det är denna evaporation som i folkmun kallas för "änglarnas andel".

Brandy – fyra vanliga sorter

Cognac.  Cognac är en Brandy från de franska departementen Charente och Charente-Maritime, precis norr om Bordeaux. Spriten dubbeldestileras i enkelpannor och lagras i nya ekfat under minst två år. Druvsorterna som används är ugni blanc, folle blanche och colombard. Cognac har en historia som sträcker sig till 1600-talet.

Armagnac. En viktig skillnad mellan Cognac och Armagnac är att den senare bara destilleras en gång, vilket resulterar i en robustare sprit. Till skillnad från Cognac så är kolonndestilering vanligt och spriten är ofta från en enskild årgång. Armagnac produceras i Gascogne, sydöst om Bordeaux och har en 300 år äldre historia än Cognac

Amerikansk brandy. De var de Spanska missionärerna som först producerade brandy i på de Amerikanska kontinenterna. Den tidiga brandyn kom framförallt från Kalifornien. Till skillnad från den europeiska lagstiftningen kan Brandy i USA tillverkas på pressrester från vintillverkning. En Brandy från USA skulle alltså kunna vara det vi i europa kallar Marc eller Grappa. Spritens minimiåldern är dock den samma, minst två år på ekfat. Kända producenter är bland annat Paul Masson, Christian Brothers och Korbel. De enklaste sorterna gör på bordsdruvan Thompson Seedless.

Spansk Brandy. För mer information om Spansk brandy läs vår artikel i ämnet. Se länken nedan.

 

Läs mer:
Vilken är södra Europas mest klassiska sprit? | Spansk Brandy
Cognac Delamain – litet företaget med stor framgång
Det bränns som aldrig tidigare i Cognac