Laddar annons
12 Nov, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinvärldens starkaste varumärke 2011

Chiles största producent Concha y Toro har i en omröstning bland 60: vinmakare, vinkritiker, detaljister, vinkonsulter, vinutbildare, vinanalytiker, konsumenter och chefer för vinföretag och vinorganisationer och Masters of Wine utsätts till vinvärldens starkaste varumärke.

Juryn hade en stark övervikt från USA, UK och andra engelskspråkiga länder med några tyskar, fransmän och ströpersoner från andra länder inklusive en finne. Bedömningen var en sammanvägning av fem kriterier; kvalitet, ursprungstypicitet, tillfredställelse hos målgruppen, distribution och tillgänglighet samt bredd i kännedom om varumärket. Omröstningen arrangeras av branschtidskriften Drinks International.

Jurymedlemmarna fick ta ställning till 80 olika varumärken/producenter. Notabelt är att några av de som gör de allra bästa vinerna inte ens kom med bland de 50 främsta, som tex Domaine de la Romanée Conti, Guigal och Ridge för att nämna några favoritfall. Poängen var ju att bedöma vinvarumärkena utifrån ett ganska brett folkligt perspektiv. Årets främsta varumärke blev Chiles gigant Concha y Toro före spanskchilenska Torres. Notabelt är att Ch Lafite från Bordeaux kom först bland franska producenter på en 7:e plats alldeles före Vega Sicilia. Det illustrerar ännu ett chilenskt genombrott i vinvärlden sedan just Torres inledde Chiles produktion av moderna bra viner för export på 80 talet.

Concha y Toro är en mycket stor producent som gör viner i alla pris och kvalitetsklasser. De har bortåt 10 000 ha vingårdar och säljer över 300 miljoner vinflaskor årligen i 135 länder. Storleken borde egentligen vara en nackdel när det gäller att göra riktigt bra viner med hög prisvärdhet. Det kanske allra intressantaste med listan nedan är att vi där hittar några stora breda producenterna i topp som Torres, Jacob’s Creek (Orlando) och Penfolds och allra största Concha y Toro som gör ovanligt bra viner trots sin storlek.

Concha y Toros gör hela skalan av viner från den storslagna caberneten Don Melchor, till enklare viner i stora upplagor. Det som jag tror mest har bidragit till toppositionen är druvserien under namnet Casillero del Diablo, ungefär ”djävulens källare”. Den innehåller ca 15 olika riktig bra välgjorda viner till måttliga priser, normalt kring 74 kronor flaskan. De är en av de största världsvinserierna och samtidigt den i särklass bästa och mest konsistenta.

I Sverige har vi för 74-75 kronor fynden Cabernet Sauvignon och Carmenere, en bra Merlot och en riktigt bra Chardonnay samt en nyanländ utmärkt Pinot Noir. På måndag kommer en Malbec för 69 kronor och dessutom finns en söt utmärkt Late Harvest Sauvignon Blanc för 59 kronor per halvflaska. Sammantaget en svårslagen serien av utmärkta välgjorda hyggligt strukturerade och begripliga viner.

Världens starkaste vinvarumärken 2011 enligt Drink Internationals omröstning
1 Concha y Toro, Chile
2 Torres, Spanien, Chile och USA
3 Jacob’s Creek, Orlando, Australien
4 Antinori, Italien
5 Penfolds, Australien
6 Cloudy Bay, Nya Zeeland
7 Ch Lafite, Bordeaux
8 Vega Sicilia, Spanien
9 Marqués de Riscal, Spanien
10 Ch Latour, Bordeaux
11 Wolf Blass, Australien
12 Ch Margaux, Bordeaxu
13 Ch Ste Michelle, Washington State
14 Ch Haut-Brion, Bordeaux
15 Louis Latour, Bourgogne