Laddar annons
9 Nov, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med torr chenin blanc

Nya denna vecka är bland annat en vit bra billig chenin blanc på gamla stockar och en riktigt bra ny årgång av rött Maremmavin.

Från Toscana har Röttorps Bästa hittat nya årgången 2009 Serrata Belguardo, ett modernt Maremmavin från vinhuset Mazzei med täta, komplexa, moderna, fruktiga och lite strama toner. Utmärkt matvin på sangiovese till både lätta och mäktiga finare hösträtter för 99 kronor.

2011 Kleine Zalze Bush Vines Chenin Blanc är ett höstfynd bland vita torra nya årgångar på Systembolaget. Ett friskt vin, med intressanta toner från gamla lågavkastande vinstockar, som bara kostar 69 kronor. Friska syror med tuch av citrus och ett vin som växer medan man dricker det. Bra till måttligt smakrika vitvinsrätter.

Ett utmärkt halvtorrt vitt vin med lite mognad är 2008 Künstler Riesling Kabinett. Röttorps Bästa tycker det är ett snyggt, långt, mycket balanserat vin med generös finish. Ett fint halvtorrt vin, både för mat och som sällskapsvin. Finns bara i nio Systembutiker, men kan beställas och fås på två dagar i alla.

2006 Graham’s Late Bottled Vintage för 164 kronor är ett utmärkt finare portvin som inte behöver dekanteras när man serverar det till ostbrickan i slutet av den fina middagen. Vinet är riktigt bra även till smakrika mögelostar. Rikt generöst och ungdomligt spänstigt och skall drickas så. Inget för lagring.

Även om sommarens stilla rosésäsongen är över, så är det alltid kul med bra mousserande rosé både som aperitif och inte minst till maträtter. Bubblande rosé kan ha både mognadsutveckling och full fräschör samtidigt. Röttorps Bästa tycker Pongrácz Rosé för 139 kronor är en sådan komplett och seriös mousserande rosé som är utmärkt till alla tama fåglar.

Veckans vita lyxvin är novembernyheten 2008 Puligny-Montrachet Premier Cru Champ Gain. Magnifik vit bourgogne från O Leflaive och en av de allra bästa 1er Cru vingårdarna i världens främsta kommun för vita torra viner. Försvinner mycket snabbt.

För källaren kom ett annat stort rött vin den 1:a november som också verkar försvinna fort. Dourodalens 2008 Quinta do Vallado Sousão för 259 kronor är ett strukturerat mäktigt laddad komplext vin med mycket bra prognos för en stor framtid. Röttorps Bästa tycker Du bör spara den i minst 5 år innan Du drar korken.