Laddar annons
19 Nov, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Neudorf, Nelson’s okända storhet

Uppe på kullarna i Nelson på Nya Zeeland finns sedan många år tillbaka en av världens riktigt bra producenter av pinot noir och chardonnayviner, Neudorf. Deras viner kombinerar på ett intressant sätt lite av det bästa hos nya och gamla världen. På bild: paret bakom Neudorf Wines, Tim och Judy Finn.

Det lilla Nelsondistriktet ligger på Sydöns nordvästra hörn och är rätt okänt för den bredare publiken. I öster ligger det stora Marlborough med mer än hälften av Nya Zeelands viner. Nelson har det närmaste Nya Zeeland kommer klassiskt medelhavsklimat. Det lilla distriktet består av två helt skilda terroir. Det enklare ligger nere på det flacka området nära havet och det verkligt intressanta ligger i ett småkulligt högre landskap bakom. Tim & Judy Finn har uppe på kullarna skapt Neudorf som är Nelson’s pärla och ett vinhus av internationell toppklass. De åstadkommer stordåd i vingården genom ett långsiktigt ständigt experimenterande med metoder och odling för att ta fram det bästa ur sitt speciella terroir.

Jim gillar år med låg avkastning naturligt och de som ger små druvor. Han ser en högre kvalitet i det som ingen greenharvest kan åstadkomma. Neudorf tar fram nyanserna på naturligt vis i sina viner med sen skörd, vildjäst och 100% malolaktisk jäsning. De bygger viner för att som de själva uttrycker det skall ha lager på lager av nyanser. De har inga nostalgiska svagheter. Redan 2002 gick man t ex. över till enbart skruvkork och odlar också organiskt. Klimatet är mycket soligt och ändå rätt svalt och aldrig hett. Nu har man 33 ha vingård och växer bara i kvalitet. Gör totalt ca 150 000 flaskor per år, varav hälften på export.

Sedan en generation tillbaka gör man succesivt allt läckrare och mer seriösa Chardonnay och Pinot Noir. i välkontrollerad hantverks skala. Neudorf Moutere Pinot Noir är deras toppinot. Den kombinerar på ett härligt vis en tuch av nya världens generositet med burgundisk struktur, seriositet och nyansrikedom. 2009:an är stort anlagt ännu slutet och outvecklat men mycket lovande. Kan bli en av deras bästa årgångar, men behöver några år till i källaren. Det kommer några flaskor i Beställningssortimentet, BS den 1 december för 399 kronor med varunummer 75742. Det gäller nog att passa på. Deras lite enklare 2009 Pinot Noir Tom’s Block, 199 kronor, kommer som tillfälligt vin i mars 2012.

Neudorf’s Chardonnayer är också av toppklass. Deras baschardonnay finns i ordinarie sortiment 6464 2010 Neudorf Nelson Chardonnay för 149 kronor. Klassiskt med fetma och viss fyllighet balanserat med bra syra betydande komplexitet för att vara nya världen. Återigen en kombination av de bästa hos nya och gamla världen. Det finns också en toppchardonnay Moutere Chardonnay som vi inte ännu fått till Sverige.

Utöver dessa gör man också en del riesling och pinot gris som är mindre märkvärdiga i relation till de bästa i världen. Intressant är däremot Neudorf’s mycket speciella Sauvignon Blanc. Nelson må ligga nära Marlborough men deras sauvignon blanc är av helt annan sort. Neudorf gör en ovanligt rik SB med längd och komplexitet och gräsighet med 15% fatjäsning. Finns i BS 70912 2010 Neudorf SB för 179 kronor flaskan.

Om Du är i Nya Zeeland och har möjlighet så titta gärna förbi denna topproducent. De gör inte bara stora viner. Det kombineras med en alldeles speciell, familjär och anspråkslös stämning som gör det trevligt på högsta nivå.