Laddar annons
16 Nov, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med lyxchampagne

Nya denna vecka är bland annat en återkommen toppchampagne och en riktigt bra ny röd Toscan.

2008 är en riktigt bra årgång i Toscana. Poliziano är Montepulcianodistriktets bästa vinhus. Deras 2008 Vino Nobile för 179 kronor är en mycket elegant återhållen sangiovese av fyndiga dimensioner. Bör helst lagras för att få fram hela potentialen, men intressant även för omedelbar konsumtion. Kommer snart att ta slut i det tillfälliga sortimentet.

2010 Dom. Gobelsburg Riesling tycker Röttorps Bästa är riktigt bra matriesling för en hundralapp med bra innehåll och längd från Kamptal i Österrike. Långt och lättbegripligt i aningen mjukare stil än t ex Breuers Rheingauriesling.

Det drar snart ihop sig till årsfinal med champagnehögtider. 2002 Delamotte Brut Blanc de Blanc är en exceptionellt bra champagne som är riktigt billig för 499 kronor. Den kom i augusti och försvann. Nu har Systembolaget köpt till ytterligare en omgång och den finns åter på vinkällarbutikerna och kan beställas i alla butiker. Ett magnifikt vin för detta nyår och de kommande sju.

Röttorps Bästa har hittat en riktigt just nya zeeländsk pinot noir box i ordinarie sortiment. Den kommer från det högkvalitativa lilla vindistriktet Martinborough i sydöstra hörnet av Nordön. Lätt och lättsam ung pinot noir med längd och hygglig pinotkänsla. Bra partner till finare pastarätter och fungerar också väl till mildare fåglar, men klarar inte riktigt smakrika vilträtter. 2010 Te Kairanga Pinot Noir 1,5lbox kostar 179 kronor. Det är Systemets dyraste box per liter.

Det finns mycket att vinna på att lagra välstrukturerade bra viner även under hundralappen. Det vin som Röttorps Bästa just nu allra helst rekommenderar för 5-6 års lagring är 2009 Vila Santa Reserva för 99 kronor. Fynd för konsumtion idag, men växer mycket med ett antal år till på nacken. När vinet blir 8-10 år har många tidigare årgångar uppvisat mognadskvaliteter som får mångdubbelt kostande röda bordeauxer att blekna av avund. Så blir det nog också med 2009:orna. Finns även på magnum vilket är ännu bättre att lagra länge och på 3lbox för 265 kronor som inte alls tål lagring.