svamprisotto-le-volte-vinbanken

Svamprisotto med vinförslag | röda vinet Le Volte

Favoritmarkera

SVAMPRISOTTO. Den bästa risotton är den som är så lös att den måste ätas med sked! Goda viner till svamprisotto är både vita som röda, här har vi valt ett rött italienskt vin.

Få rätter passar lika bra med vin som risotto. Vinvalet styr du med ingrediensen som kan vara skaldjur och vitt vin eller som i detta recept, svamp som vi matchar med ett rött vin. Le Volte 2014 har nu mognat i flaskan och är just nu ett toppköp!

le-volte-till-svamprisotto-vinbankenVinet

Le Volte dell’Ornellaia 2014 (32472), Ornellaia, Toskana Italien, 159 kr

Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon
Smak: Medelfyllig, kärnig mogen körsbär och röd plommonsmak, inslag av kryddor, viol och mjuka fat.
Omdöme: på bara några månder, säg ett halvår, har vinets lätt bångstyriga friska kärnfrukt bäddats ned och smaken är i balans. Fokus är på frukt och rondör.
Betyg: 4 av 5

Etiketten på bilden visar en annan årgång än den som nu finns att köpa.

Ett litet tips för den krämiga risotton som är en ganska fet rätt. Citronjuicen och att droppa lite olivolja över balanserar något.

Recept | Svamprisotto | 4 portioner

2 dl avoriris
4 msk schalotten, fint hackad
4-5 dl ljus kycklingbuljong
1 dl lätvispad grädde
50 g parmesan
25 g fint tärnad oxmärg, väl sköljd i kallt vatten
smör
salt
svartpeppar
citronjuice

Svamp
100 g rensad skogssvamp, kantareller, trumpet, karljohan
smör
salt
peppar

kalvsky

Tillbehör
raspad parmesan, cirka 25 g
1 msk fint skuren persilja
olivolja
svartpeppar

GÖR Så HÄR

  • “Svetta” lök och ris på svag värme med lite olivolja. Häll över kycklingbuljongen och koka riset mjukt, men med lite kärna. Vänd ner oxmärg, riven paremsan, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek svampen i smör. Krydda och låt rinna av i finmaskig sil. Värm och smak av skyn.
  • Klicka ut risotton på botten av djupa tallrikar. Täck med stekt svamp och ringla sky över. Toppa med raspad parmesan, persilja, svartpeppar och några droppar olivolja.

Recept och bild ur boken: Mathias Dahlgrens Bästa, Norstedts förlag

Kommentera