


Tiden rasar på och nu har vi det första halvåret 2025 bakom oss. Det innebär en liten sammanfattning av Bäst i test de första sex månaderna av året och vi börjar med de vita vinerna.
Det här är lika roligt som det är utmanande - det är lätt att tänka "nu tar vi de fem vinerna med högst poäng" - men så gör vi INTE: det krävs synnerlig prisvärdhet, men också att det ska finnas något för alla våra läsare - det blir därför en blandning av lite av varje: druva, blandning av områden, högt pris med bra omdöme, lågt pris med bra omdöme och kanske lägger vi även in något som kittlar lite extra från någon region där kvalitet i kombination med nytänkande står ut. I "toppheatet" vita viner i Bäst i test första halvan 2025 har vi fem områden, fem huvuddruvor, fem producenter men denna gång enbart fyra länder: Frankrike x2, Spanien, Tyskland och Österrike. Samtliga vinerna finns fortfarande att beställa - beställningssortimentet är verkligen en guldgruva för vinintresserade.
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.
Familjen Riffault har odlat druvor i Loire i åtminstone fem generationer. Sedan 2015 är Stéphane Riffault vinmakare och tillsammans med sin fru Benedicte ansvarig för egendomen. Han tog över efter sin pappa Claude 2015. Man har totalt 13,5 hektar vingårdsmark runt byn Sury-en-Vaux. Allt arbete präglas av hantverksmässig hantering och man har sedan 2016 en biodynamisk certifiering. Alla vingårdslägen hanteras separat. Det här är sauvignon blanc i sin renaste form där stramhet, spänst och kristallklar frukt ger en helt annan prakt än de överaromatiska vinerna vi ofta förknippar med druvan. Claude Riffault är för mig en av 2025 års verkliga överraskningar. Vilka glädjespridare de här vinerna är.
Max Ferd Richter började göra vin i Moseldalen 1643. Företaget drivs idag av samma familj med Dirk Max Ferd Richter vid rodret med stöd av sonen Constantin. Familjen Richter har 19 hektar vingårdsmark på de bästa lägena i branta sluttningar. Medelåldern på vinstockarna är 40 år. Man undviker kemiska bekämpningsmedel och låter, så långt det är möjligt, vinerna jäsa på den naturliga jästen. Etiketten på ”dagens vin” bär även ”extranamnet” Zeppelin label. Den är hämtad från sent 20-tal då en känd konstnär gjorde en etikett till ett vin från Richter som serverades på restaurangen på luftskeppet Graf Zeppelin. Att det här vinet hamnar så högt beror självklart först och främst på kvalitet kopplat till pris men också på grund av att jag har hunnit prova det flera gånger och det är faktiskt stråt vassare idag än när jag provade det första gången och en riesling med antydan till söta måste få vara med på listan.
Familjen Bründlmayers historia går tillbaka till 1581 då det ursprungliga företaget startades. 1980 togs driften över av Willi Bründlmayer och hans fru Edwige. Under Willis ledning har Bründlmayer kommit att bli en av de ledande och mest färgstarka producenterna i Österrike. Familjen har cirka 80 hektar vingårdsmark i Kamptal i Niederösterreich. Den årliga produktionen är runt 350 000 flaskor. Grüner veltliner och riesling dominerar men man odlar även flera internationella druvsorter. Utöver de lysande och eleganta vinerna gjorda på riesling och grüner veltliner görs även mycket bra mousserande viner och imponerande viner av pinot noir och chardonnay. Bründlmayer importeras av Vinunic.
I slutet på 90-talet inledde Rotem och Mounir Saoma sin verksamhet med att köpa viner ifrån de bästa cruerna i Bourgogne för att sedan lagra dem i sina egna källare och buteljera dem under namnet Lucien le Moine. Vinerna vann snabbt ett internationellt rykte och blev mycket eftertraktade. Efter hand växte viljan att göra vin från egna vingårdar men priserna på mark i Bourgogne hade dragit iväg till nivåer som gjorde att paret istället började titta på andra områden. Till slut föll valet på Châteauneuf-du-Pape, där de började med att köpa 2 hektar mark med gamla rankor i den eftertraktade vingården Pinan.
Två hektar har nu vuxit till 11 och förutom röd och vit Châteauneuf gör man även röd och vit Côtes-du-Rhône Villages som höjer den kvalitetsmässiga ribban för vad man kan förvänta sig av Côtes du Rhône. Vinerna från Rhônedalen buteljeras med parets namn: Rotem & Mounir Saouma. Samtliga viner håller mycket hög kvalitet med både karaktär och tydlig personlighet och på något sätt känns det som Rotem och Mounir har tagit med sig en liten del av Bourgogne till Rhônedalen och lyckats buteljera den tillsammans med den tydliga Châteauneuf–profilen som vinerna har.
Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Sedan många år har familjen varit övertygade om att de behöver äga vingårdarna för att få den optimala kontrollen över frukten. De har därför, när möjlighet getts, köpt nya vingårdar och har idag närmare 450 hektar. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.