Laddar annons
Vita, rosé och mousserande viner i tillfälligt sortiment 3 juni
1 Jun, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita, rosé och mousserande viner i tillfälligt sortiment 3 juni

Lanseringen av mousserande, vita, och roséviner i tillfälligt sortiment den 3 juni är en till antalet liten lansering men med några intressanta och prisvärda viner.

Bland de vita ger Pike & Joyce Chardonnay mest värde för pengarna. Spanska “vinfilosofen” Raúl Pérez har gjort rosé från den okända druvan prieto picudo och får den att sjunga. Lanseringen av vita, rosé och mousserande viner i tillfälligt sortiment 3 juni är med andra ord en lansering som är värd att hålla ögonen på.

[drinklist id="100752"]

Mousserande från Frankrike

Simonnet-Febvre Brut Cuvée S2018 (91302), Crémant de Bourgogne, 185 kr

Ungt, friskt och lätt tillgängligt bubbel med vita persikor, ananas, äpplen, päron och en lätt ciderkänsla. Smaken är balanserad med citrusskal, lite rökta aromer och charkuterier. Ett välgjort mousserande vin baserat på pinot noir och chardonnay från vingårdar med närhet till Chablis. Passar som aperitif eller till tilltugg, gärna med skaldjur.

Prosecco - tips på fem viner till sommaren

Mousserande från Österrike

Loimer Extra Brut Reserve (90232), Niederösterreich, EKO, 189 kr

Ungt och friskt bubblande rik doft med päron, persika blommor och gröna äpplen. Bra smak med balans, elegans, välgjort med lite gröna äppelskal, citrus, mineral, sälta och bra längd. Servera till grillad gös med chimichurri och sallad.

Vitt vin från Spanien

Mirabrás Barbadillo 2018 (93532), Cádiz, 219 kr

Speciell doft med äpplen, fruktkaka, persika, flor, blommor och ananas. Välbalanserad, speciell smak med persika, blommor, citrusskal, nötter och mandariner. Det här vinet är på inga sätt mainstream och inte ett självklart val men det är välgjort i en personlig stil, det är spännande och det kan lyfta rejält till en charktallrik med ostar eller till en svampsoppa.

Tips på fruktigt vitt vin

Vitt vin från Australien

Pike & Joyce Sirocco Chardonnay 2020 (90274), Adelaide Hills, 229 kr

Stor doft med röda äpplen, blommor, citrus, lime och fat. Smaken är frisk och pigg med äpplen, persika, nybakt bröd, vanilj, pigga syror och elegant ekhantering. Servera till teriyakimarinerad grillad lax och ugnsbakade rotsaker.

Vitt vin från Argentina

Alpamanta Breva Sauvignon Blanc 2021 (90578), Luján de Cuyo, EKO, 239 kr

Ung, frisk doft med citrus, äpplen, blommor, gräs, örter och kryddor. Stor och karaktärsladdad smak med persika, kryddor, örter och blodgrape.

Vitt vin från Sydafrika

Cederberg Cellar Ghost Corner Wild Ferment Sauvignon Blanc 2019 (94515), Elim Western Cape, 225 kr

Ett aromatiskt vin med blommiga drag av fläder, nässlor, krusbär och en bra extraktrik smak med mycket karaktär, fin frisk syra med bra sälta och längd.

Rosévin från Spanien

Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Rosé 2021 (91216), Kastilien-León, 159 kr

Stor doft med aromer av hallon, jordgubbar, granatäpplen, hallon, extraktrikt med massor av mineraler, lite grov rustik struktur med bra syra. Det här är ytterligare ett vin signerat av kultvinmakaren Raúl Pérez, den här gången gjort på den ovanliga druvan prieto picudo. .

Tips på prisvärt rosévin

Rosévin från Argentina

Alpamanta Breva Syrah Rosé 2021 (92027), Luján de Cuyo, EKO, 229 kr

Stor doft med blommor, persika, apelsin, grapefrukt, blommor, lite kärv frukt med blodapelsin, energi och kryddor.

Rosévin från Sydafrika

Bosman Generation 8th Rosé 2021 (921730), Wellington, 249 kr

Ett blommigt och piggt rosévin med jordgubbar, hallonbåtar och vattenmelon. Smaken stramare än doften med smultron, citrus, bra syra, torr struktur och elegans.

Orange vin från Tyskland

JoJo Orange 2021 (94406), Fio Wein, Mosel, 199 kr

Stor doft med apelsin, krusbär, aprikoser, mandlar, passionsfrukt, balans, citrusskal, lite grovt och rustikt i smaken men friska och pigga syror.

Fler nyheter i tillfälligt sortiment

[drinklist id="100752"]