Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 3 mars
1 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 3 mars

Den första vinveckan I mars månad inleds direkt onsdagen den första mars med den traditionsenliga lanseringen i det fasta sortimentet. Torsdag är det webbsläpp och på fredag kommer lanseringen i det tillfälliga sortimentet. Lanseringarna i det tillfälliga sortimentet är lysande - både gällande vita viner och röda.

I lanseringen av röda viner i tillfälligt sortiment 3 mars är det 23 nyheter som ska ut på hyllorna. Bland dessa har vi hittat tre fynd: två viner från Casa Castillo som båda håller kvalitet och prisklass som imponerar och Clos de Los Siete från Argentina. Utöver dessa är det köpvarning även på Côte-Rôtie Améthyste, Sixtine Chateauneuf-du-Pape och Luigi Piras Barolo.

Hur får man tag i vinerna i tillfälliga sortimentet?

Bor man i storstadsregioner finns det ofta en butik som har ett lite bredare sortiment i närheten. Bor man ute i landet är det svårare och det har faktiskt blivit betydligt svårare sedan Systembolaget hösten 2022 drog in möjligheten att beställa flaskor mellan butiker - ”huvudsakligen av miljöskäl”, enligt Systembolaget. För vinintresserade som inte har närheten till en av butikerna med ett bredare sortiment av viner som kommer i begränsad volym kommer innebär det här en kraftig försämring av servicen. Är man inte ute i tid är lösningen att sätta sig i bilen och bege sig till en av landets större städer. Annars gäller webbsaldot som öppnas samtidigt som butikerna slår upp dörrarna klockan 10:00 på lanseringsdagen. Men det gäller det att vara ute i tid – vinerna i webbsaldot tar ofta snabbt slut. Gå in på Systembolaget.se och registrera en profil. På lanseringsdagen går ni på hemsidan och beställer det ni vill ha till önskad butik.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 3 mars

Frankrike

Cote Rotie

Côte-Rôtie Améthyste 2019 (92522), Vignobles Levet, 591 kr

Ung, frisk, koncentrerad och rökig varmt mogen frukt med björnbär, violer, grafit, rost, tät, varmt mogen frukt med kraftiga tanniner, kaffe, choklad, orientaliska kryddor och en rejäl dos fat. Höstviltgryta eller något från grillen på sensommaren. Svår att vänta på men väl värt väntan.

 

Montirius

Domaine Montirius Le Clos 2020 (93390), Vacqueyras, EKO, 336 kr

Stor doft av mogen frukt med mörka körsbär, tjära och vildhallon. Fyllig smak med koncentration, lakrits, kryddor och provencalska örter längd, balans och fina körsbärssyror.

Sixtine

Chateau Sixtine Chateauneuf-du-Pape 2020 (92037), Vignobles Diffonty, 354 kr

Stiltypisk Chateauneuf med varmt mogen frukt av vildhallon, björnbär, läder, tobak, tjära, vingummin, choklad och en lång fin smak.

Tyskland

Röda viner i tillfälligt sortiment 3 mars

Family Becker Pinot Noir 2019 (93051), F. W. Becker, Pfalz, 159 kr

En ung och frisk pinot från Pfalz med körsbär, vildhallon, granatäpplen, och tranbär. Smakrikt och välgjort med vildhallon, mörka körsbär och längd.

Italien

Barolo

Barolo di Serralunga 2018 (92358), Luigi Pira, 345 kr

Stiltypisk smakrik Barolo med blodapelsin, tranbär, mörka körsbär, bra balans, härligt djup frukt med lager av dimensioner, kaffe, läder, tobak och lite lakritsrot.

Röda viner 3 mars

Marengo Barolo 2018 (92354), 349 kr

Stor och tät med violer, tjära, tobak, tjära, blodapelsin, pomerans, citrus, torkade körsbär och kryddor. En mycket smakrik och välgjord Barolo som behöver något år i vila.

Campo

Campo Lavei Valpolicella Superiore 2020 (90179), Ca'Rugate, EKO, 189 kr

Ung och frisk med violer, björnbär, blåbär, torkade körsbär, kryddor, varma örter, kaffe och lakrits. En mycket bra och välgjord Valpolicella med mycket kvalitet för pengarna. Väldigt gott till pizza!

Spanien

Casa Castillas

Casa Castillo El Molar 2020 (90284), Jumilla, EKO, 179 kr

Härligt rödbärig intensitet med hallon, jordgubbar, körsbär, violer, varma örter bra balans, frisk syra och en fin smak med en underliggande kraft. Elegans, balans och kraft i en bra kombination. Ett av veckans FYND! Gjort på 100% grenache.

Cup

Las Gravas 2020 (90282), Jumilla, EKO, 339 kr

Djup doft med kraft och varmt mogen frukt av vildhallon, violer, björnbär, tjära, vingummin och fat. Välbalanserad smak med huvudsakligen rödbärig frukt med jordgubbar, björnbär, mörka körsbär, kaffe och rosépeppar. Spännande och mycket intressant vin och ett av veckans FYND! Gjort på 90 % monastrell och 10% grenache. Aromatisk och kryddig varmt mogen frukt med vildhallon, jordgubbar, björnbär, blommor, muskot, örter och rosépeppar. Oväntat stramt och harmoniskt för ett vin gjort på monastrell från Jumilla som ofta blir lite syltigt kladdiga i eftersmaken men det här vinet är snyggt balanserat och nästan lite stramt. BRA!

USA

Freakshow

Freakshow Cabernet Sauvignon 2020 (90645), Michael David Winery, Lodi, 201 kr

Stor och varmt mogen cabermnet med svarta vinbär, cassis, mörka körsbär, kryddor och rostade ekfat. Bussigt tillgänglig, smakrik och koncentrerad, med runda tanniner och som ger en hög ”lätt-att-gilla faktor”.

Argentina

Röda viner 3 mars

Clos de los Siete 2019 (95873), Clos de los Siete, Uco Valley, 198 kr

Ung, mörk frukt av björnbär, svarta vinbär, mörka körsbär, viol, kaffe och rostade fat. Smakrikt och fyllt till bredden av härligt mogen frukt eukalyptus, bigarråer, mörk choklad och fat. 50% Malbec, 24% Merlot, 11% Syrah, 7% Cabernet-Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot. FYND!

[drinklist id="104507"]