Laddar annons
22 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt toppvin från Venetien | Lillördag

VITT TOPPVIN. Det vita vinet Cà del Magro har vi skrivit om tidigare. Det är inte konstigt för det är verkligen rasande bra.

Att det vita vinet, precis som ett av veckans två röda vinval passar utmärkt till mat gör inte saken sämre för alla som gillar att dricka vin till maten.

Men, det blir alltmer tydligt att många vinälskare inte vill ha vin till maten utan väljer att dricka vin utan mat. Ofta serveras vinet då som ett glas "lite sötare dryck" efter maten, när man sjunkit ner i soffan framför TV och liknande. Det "nya" sättet att dricka vin på förklarar varför många av dem blivit sötare, jämfört med hur vin smakade för 10 år sedan.

VINTIPS I BS (beställningssortimentet)

BETYG FYRA MYNT


VITT VIN
Cà del Magro 2015 (72693), Monte del Frá, Venetien Italien, 129 kr
Torrt, medelfylligt och fruktigt. Smakar av både gul, vit och grön frukt och i många nyanser med en därtill, tydlig örtig ton och em hint av honung. Nyanserad. Strålande vin! Gärna till vårens primörgrönsaksrätter eller en pasta vongole med örtig olivolja.

RÖTT VIN
Campione Amarone Della Valpolicella Classico 2011 (78571), Luigi Righetti, Valpolicella Italien, 169 kr
Smak: Medelfyllig, fruktig smak med kärnig mogen, sötare körsbärsfrukt i något kantig tappning men med spänstig fruktsyra som balanserar. Lufta vinet innan servering. Passar bäst för alla som gillar vin efter maten!

Mullineux Syrah 2014 (70905), Mullineux Family Wines, Western Cape Sydafrika, 219 kr
Ett extraordinärt vinhus med spännande viner. Internationell hausse efter husets viner har spridit sig även till Sverige då många vinbloggare tagit vinerna till sitt hjärta. Undertecknad har hållit sig lite avvaktande då den moderna stilen, ibland gränsande till det överextraherande känts alltför modern och tillrättalagd. Men så hände något. I senaste årgång 2014 hade vinet taggat ned och för mig fått koll på balansen.
Smak: Fyllig, sötfruktig smak av mogen frukt men även mörka skogsbär, inslag av örter och spänstig längd. Generös. Balanserade fat. Lång eftersmak.
Servera vinet till en kött eller bönrätt med mustig smak.

Huvudbild: från vingård och producent Monte del Frá

Söker du inspiration till vilken mat som passar ett speciellt vin eller vinstil, surfa in på fliken Mat & Middag

Vinbankens Lillördag

På onsdagar infaller Vinbankens lill-lördag. Då tipsar vi om vin ur beställningssortimentet. Du kan hinna få hem vinet till - lördag men räkna med upp till 10 dagar.