SAUVIGNON BLANC. Det perfekta vita vårvinet tillverkas av sauvignon blancdruvan. Helgens sauvignon blancviner kostar precis under respektive över 100 kronor.
Druvans karakteristika är grön frukt av äpple men kanske främst päron som har inslag av krusbär och fläder. Alltsomoftast finns en smak av citrus med på ett hörn eller smak av gröna örter. Beroende på ursprungsplats, om varmt eller svalt odlingsområde, blir frukten mer eller mindre tropisk. Exempel, lime i stället för citron, gula äpplen snarare är den syrligt gröna granny smith-sorten och så vidare.
Två röda mustiga viner platsar också på listan.
Vitt vin - upp till 100 kr
Vicar's Choice Sauvignon Blanc 2016 (12000), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 96 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, inslag av örter, friskt drag av fläder. Nyanserad.
Omdöme: Supertrevlig. Smak-mervärde!
Passar till
Prova till en god laxsallad (passar utmärkt till Påsk) eller till morotssoppa med Indonesisk smak. Laga soppan milt kryddad!
Vitt vin - upp till 200 kr
Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2015 (2227), Fournier, Pouilly Fumé Frankrike, 155 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, päron och äpplen, mogen citrus, örter och mineral. Lång eftersmak.
Omdöme: Härligt vin som passar fest.
+
Passar till
Frisk smak på vin passar syrliga smaker i maten. Prova till skaljdur naturell med citronstänk, ceviche eller som i detta recept, Pilgrimsmussla i vitvinsås.
Rött vin - upp till 100 kr
Conde de Valdemar Crianza 2012 (12659), Bodegas Valdemar, Rioja Spanien, 80 kr
Smak: Russin och fikonsmak, bra helhet mörk frukt, fin längd.
Omdöme: Vin som förtjänar att lyftas fram - ständig "good value for money" och toppval i låg prisklass!
Passar till
Husman av många slag som pasta, pissa och paj. Gärna till fläskkött. Prova även til Tupp i vin eller vego-lasagne.
Rött vin - upp till 200 kr
Allesverloren Tinta Barocca 2014 (12002), Swartland Sydafrika, 130 kr
Druva: Tinta barocca
Smak: Medel/fyllig mörkfruktig smak, av moreller och plommon, en hint sötmogna blåbär, touch av viol, lakrits och fat. Lång, mustig eftersmak.
Omdöme: fantastiskt gott men också spännande vin att dricka nu och fem år framöver
Passar till
Alla rätter med mustiga smaker, av kött eller vegetariska böngrytor alternativt rotsaker.
Huvudbild: Juanita och Danie Malan, ägarpar och vinmakare på Allesverloren Wine Estate i Swartland, Sydafrika
Fler vintips: Tidigare vinköplistor
Vinköplistan
Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 100 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 200 kronor.
Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!