Laddar annons
Ny whisky i webb-sortimentet av utvalda fat
23 Mar, 2017
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ny whisky i webb-sortimentet av utvalda fat

WHISKY. Att whisky ska lagras på ekfat, oavsett ursprungsland, känner många till. En ny trend, som visar växa sig starkare, är att arbeta med utvalda ekfat, bara för att nyansera whiskysmaken än mer. Två whiskynyheter för finsmakare har släppts till försäljning via webben 23 mars 2017.

Det händer mycket bland dryckerna i den starka klassen och oavsett om det är kryddade brännvin, gin eller whisky. Kanske är det vodkatillverkarna som gått i bräschen för denna nydaning med att addera olika smak till ursprunglig smakprofil. Eller kan det vara så att det var vatten-fabrikanternas merförsäljningstänk, buteljerat vatten med smak av citrus ter sig redan som en klassiker i denna genre, som banade väg för trenden, vem vet.

Att whiskytillverkare arbetat med olika typer av ek eller grader av dessas rostning tillhör whiskytillverkningsprocessens absoluta grundförutsättning.

I takt med tiden lanserar allt fler whiskydestillerier, men även cognachus och tillverkare av brännvin, specialbuteljeringar av specifika fat. Till viss del har även smaken förskjutits till att bli mer söt. Svenska Mackmyra torde driva på den här söta smakgiren betydligt. Om man gillar eller inte är speciellt förtjust är sedan upp till var och en. Men det står helt klart att nya konsumenter får upp ögonen för en den ena eller andra starka drycken när specialbuteljeringarna lanseras.

Whisky i Systembolagets webblansering 23 mars 2017

Springbank Burgundy 12 Years (40058), Springbank, Skottland, 931 kr för 700 ml. 
Alkoholhalt: 53,5 %
Färgen är ljusare brun. Doften är vinös med inslag av fat, kola och frukt. Stor smak, med viss sötma och smak av frukt. Nyanserad. Fat-tonerna har i mitt tycke inte gift sig optimalt med destillatet.
Betyg: 3+

Hazelburn Barolo Cask (40054), Springbank, Campbeltown Storbrittanien, 951 kr för 700 ml. 
Alkoholhalt: 57,9%
Gul, mot bärnstensfärgad. Fin, elegant och nyanserad doft. Smaken är nyanserad, läcker och utmejslad. Fat, rostad, lätt tjär-ton, frukt. Lång.
På etiketten anges ålder till 9 år. Att denna info ej finns med i bolagets presentation förvånar.
Betyg: 4+