Laddar annons
Vitt vin i tillfälligt sortiment - 14 oktober
12 Oct, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 14 oktober

Vitt vin-lanseringen i tillfälliga sortimentet den 14 oktober är en bra lansering som levererar en bredd av prisvärda viner, högpoängare och några fynd. Moseldalen står för lanseringens två fynd vilket inte är vanligt. Högst på min lista hamnar Selbach Oster som förutom lanseringens mest prisvärda vin också tar första platsen i längst namn. Moselgrannen Fritz Haag hamnar inte långt efter på prisvärdhetsskalan och står för det andra fyndet.

I lanseringen av vitt vin i tillfälligt sortiment 14 oktober hittar vi två fyndviner, båda från Tyskland. Läs recensionerna och se tabellen längst ner i artikeln.

Frankrike

Gentil

Gentil du Clos du Capucins 2020 (94662), Dom. Weinbach, EKO, Alsace, 209 kr

Ung aromatisk och tät doft med aprikoser, persika, citrusskal, pomerans och gula äpplen. Koncentrerat, smakrikt och komplext med gula plommon, grapefrukt, kryddor, mineraler och ett litet bett av citrusskal och fint inbakade syror. Gentil innebär att vinet består till minst 50% av riesling, gewurtzraminer muscat och resterande del av pinot blanc, sylvaner och/eller chasselas.

Tyskland

Prophyr

Siefersheim Riesling Porphyr 2021 (96035), Wagner Stempel, Rheinhessen, 189 kr

Ren, elegant och snygg riesling med äpplen, citrus, melon och flinta. Välbalanserad smak med päron, kalk, mineraler, ren syra, sälta och längd.

Fritz Haag

Fritz Haag Juffer Riesling Kabinett 2020 (94611), Mosel, 179 kr

Ung, frisk, aromatiskt och Haagigt elegant, med gula äpplen, päron, kalk, lätt restsötma, blommor, intensitet, kalk och härligt rena syror. Så klingande rent, så snyggt och så imponerande att få till detta med futtiga 8,5% i alkohol.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb 2018 (92884), WG Selbach-Oster, Mosel, 289 kr

Ung stram och frisk med äpplen, persika, citrus, päron, vita blommor, viss restsötma lysande balans, mineraler, skiffer, våta stenar och en rik eftersmak med bra syra. Benämningen ”feinherb” ställer egentligen till med fler frågetecken än förklaringar och är inte en lagstiftad kategori. Det är vanligen ett vin som innebär att vinet har 7-8 gram mer residualsocker över gränsen för att vinet ska vara torrt. I Selbach Osters fall är det här ett vin där jäsningsprocessen naturligt avstannar när alkoholhalten når 11-12% och en nivå av restsocker på mellan 12-16 gram per liter. Just det här vinet är en lysande kombination till moules frites, gärna med en lagom dos chilipeppar och vitlök. Servera dessutom gärna vinet lite kallare än vanligt, 4-6 grader. Vinet är till huvuddelen gjort på vinstockar som är över 100 år gamla och som växer på egna rötter.

Österrike

Grüner Veltliner Zwirch Erste Lage 2020 (94706), Traisental, EKO, 249 kr

Ung. pigg och frisk grüner veltliner med äpplen, blommor, citrusfrukter, gråpäron, skiffer och kalk. Bra eftersmak med grapefrukt, bra syra, mineraler och lite sälta.

Spanien

Albamar 69 Arrobas 2020 (93334), Bodegas Albamar, Rías Baixas, 389 kr

Ren, frisk och elegant doft med gröna äpplen, citrus, melon, krossad sten och färska mandlar. Smaken är välbalanserad med blommor, citrus, smakrikt med klockrena syror, mineraler, sälta och en underbart lång eftersmak. Servera till en skaldjursgryta.

El Paruegas

El Paraguas Atlántico 2020 (93836), Bodegas El Paraguas, Ribeiro, 229 kr

Stramt med blommor, krossad sten, citrus, pomerans, komplexitet, örter, färska mandlar, elegans, mineral, syra och balans. Ett intressant komponerat vin där byggstenarna känns men allt kommer ihop i en välbalansrad helhet som imponerar. Galicien fortsätter att leverera, väldigt bra viner i överkomliga prisklasser. Den här gången är det druvan treixadura som spelar huvudrollen med stöd av albariño och godello. Servera till snabbstekt, rödtunga, palsteckspurée och pesto på gröna ärtor.

USA

Tyler

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2020 (94709), Santa Barbara County, 279 kr

Rund och lite stramt elegant frukt med krossad sten, citrus, vita persikor, mandlar och fat. Bra balanserad frukt med mariekex, physalis, smör, fat, mineraler och bra syra. Välgjort och kanske är det ett bättre ordval att dt här är ett vin som kombinerar elegans och lite rustik stil på ett bra sätt än att enbart kalla det elegant. Servera till en paella med rikligt med saffran.

Brewer Clifton

Brewer-Clifton Sta. Rita Hills Chardonnay 2019 (94548), Kalifornien, 379 kr

Stor och maffig doft med persika, päron, passionsfrukt, brynt smör, muskot och rökiga ekfat. Smaken följer samma skola med rik, varmt mogen frukt, balans och en syra som ger vinet en bra ryggrad. Det här är visserligen en chardonnay i en ganska typisk amerikansk, kraftigare och bred stil men syran gör det ändå friskt och piggt med bra energi och ett vin som verkligen kan lyfta till rätt typ av mat. Servera till ugnsbakad fläskfilé med sötpotatisstripes.

Australien

Langmall

Three Gardens Viognier Marsanne Roussanne 2021 (94088), Langmeil Winery, Barossa, 149 kr

Ungt och aromatiskt med blommor, päron, persika och fläder, grapefrukt, nektarin, trevlig balans, lite nektarin och färska örter.

Wild yeast

Wild Yeast Chardonnay Springfield Estate 2021 (90259), Springfield Estate, Robertson, 189 kr

Elegant och välbalanserad krispigt frisk chardonnay persika, citrus, blommor, mineraler, kex, med och fin längd.

Sött vitt vin Frankrike

Fesles

Château de Fesles Bonnezeaux 2015 (94207), Loiredalen, 149 kr

Trevlig tät doft ed aprikos, persika, blommor, hjortron, ananas, bra syra och självklart sockersött men ed bra balans och längd. Prova till äppelpaj med vaniljglass.

[drinklist id="102363"]