Laddar annons
Bäst i test vecka 42 - Systembolagets beställningssortiment
18 Oct, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 42 - Systembolagets beställningssortiment

I Bäst i test vecka 42 ligger huvuddelen av blickfånget på Spanien, vi kan väl till och med säga att vi zoomar in på ett av landets mest traditionella distrikt – jo det blev en liten övervikt på Rioja denna gång! Men det var faktiskt inte alls tänkt att det skulle bli så. Från början var vi på väg i helt andra riktningar. Men det får vänta till kommande veckors ”Bäst i Test”. Idag plockar vi fram fyra viner som är galet välförtjänta av sina platser i ”Bäst i Test”.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.
Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 42 – Systembolagets beställningssortiment

Vita viner

Eimrich sc

Emrich-Schönleber Riesling Trocken 2021, (75625), Nahe, 219 kr 17 poäng (++)

Frisk, ung och stram riesling med gråpäron, gröna äpplen, vita blommor och citronszest. Elegant smak med lime, citrus, kalk, underbar längd, fokus och rena syror. En härlig ung riesling med strama mineraltoner och inbjudande frukt som genom sin välsvarvade struktur behåller stramhet och precision. Passar till en laxtartar med kapris och dragonmajonnäs.

Emrich-Schönleber är inte bara en av de bästa producenterna i Nahe utan hör till toppen i Tyskland. Med tanke på rykte, 20 hektar vingårdar och en total produktion på 140 000 flaskor som ska räcka till en hel vinvärld är det inte konstigt att vinerna ofta har stämpeln ”sold out”. I februari skrev vi om det här vinet fast årgången tidigare. 2021 är lite stramare, har lite mer mineraltoner, ett snäpp markantare syra och är faktiskt en gnutta bättre än sin föregångare. Emrich-Schönleber importeras av Vinovativa.

Muga Blanca

Muga Blanco 2021 (72877), Rioja, 129 kr, 16,5 poäng (++)

Ung, frisk och stram vit Rioja med krossad sten, päron, persika, citrus och en lätt nyans av fat. En välgjord vit Rioja med väldigt mycket karaktär per krona för under futtiga 130 kronor. Komponerad av 90 % viura och 105 garnacha blanca. Servera till vegetarisk lasagne med aubergine, zucchini och mozzarella.

Röda viner

Muga Reserva

Muga Reserva 2018 (73711), Rioja, 195 kr 17 poäng (++)

Stor, maffig och varmt mogen doft av mörka körsbär, vildhallon, kryddor och en rejäl dos franska och amerikanska ekfat . Fylligt, välbalanserad och laddat med plommon, piptobak, läder, vanilj och kryddor. Drick 22-28. Servera till men mustig, långkokad höstgryta med vilt och svamp.

Bodegas Muga ligger i området i Haro som kallas för Barrio de la Estación, där några av de mest klassiska riojabodegorna startade sin verksamhet för runt 150 år sedan. Muga är på många sätt en av de mest spännande traditionella producenterna. Ingen annan bodega har med sådan framgång lyckats kombinera tradition med innovation. Bredvid det traditionstyngda flaggskeppet Prado Enea har man en ultramodern Rioja som numera också det är ett flaggskepp – Torre Muga. Och båda är lysande i sina genrer. Det här är en riojaproducent att följa och hela skalan av viner är superintressanta. Familjen Muga sitter fortfarande vid rodret och det är en av få bodegor i Rioja som håller sig med ett eget tunnbinderi. Muga importeras av Terrific Wines.

Linda de Remulleri

Lindes de Remelluri 2018 (54816), Rioja, 189 kr 17,5 poäng (++)

Stor generös doft med björnbär, vinbär, vildhallon, mörka körsbär, asiatiska kryddor och fat. Medelfyllig till fyllig, tät och varmt mogen frukt med choklad, örter, bra längd och fin syra. Gjort av en blend på tempranillo, garnacha, graciano och lite viura. Drick 22-27. Servera till en tallrik med charkuterier och ostar eller grillade lammracks med hasselbackpotatis.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Alla viner från Remelluri är pålitliga men de kan ofta ligga en bit upp på prisskalan. Med Lindes de Remelluri är det precis tvärtom – en lysande Rioja i en ganska modern tappning till ett mycket överkomligt pris och av detta följer att prisvärdhet är mycket hög. Remelluri importeras av Wine Affair Scandinavia.