Laddar annons
2 Mar, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

VVF, ett musealt vin i världstoppen

Bollinger Vielles Vignes Francaises är ett av världens mest intressanta viner. Det görs i hantverksskala på samma sätt som man gjorde för länge sedan i champagne. Numera blir det bara ca 2 600 flaskor om året. Men det är inte bara ett unik musealt vin utan också ett av det absolut mest intressanta vinerna i världen och en av de allra yppersta champagnerna med stor potential för intressant pris och kvalitetsutveckling.

 

I förrgår visade Bollinger upp sina 2004or för Sveriges vinjournalister. Dels deras ”vanliga” årgång, Grand Année och dels Bollinger Vielles Vignes Francaises. 2004 är en verkligt härlig champagneårgång. Den har stor frisk syra och fräschör och samtidigt balanserad mycket attraktivt innehåll utan överdådig koncentration. Många vill jämföra den med 1988 som idag visar sig vara en verklig stor årgång även om man inte riktigt upptäckte det när den var ung. Vid jämförelse med 2002 som är rikare och sannolikt också mer lagringsduglig och ännu rätt ung, framstår den som lättare med stor espri och fantastiskt härlig redan idag som ung. 2004 Grand Année är en ovanligt frisk och fräsch Bollinger med subtila toner.

 

Deras standardchampagne har också ändrat stil en smula. Det finns mer av fruktiga sofistikerade äppletoner än tidigare. Vinet har blivit friskare och mer fräscht hela vägen, fattonerna är mindre framträdande och champagnen betydligt mer lättillgänglig utan att sofistikationen reducerats nämnvärt. Intressant utveckling av Bollingers standard cuvée.

 

Bollinger Grand Année, 2004 är svår att inte tycka om även om prisnivån numera är rätt hög.  Strax under tusenlappen kommer den att kosta när de kommer i juli 2013. Just nu finns ännu 2002:an. Vilken jag tycker är ett större vin men lite mindre omedelbart intagande. Magnum är alltid bättre för vin än ordinarie flaskstorlek och det gäller i särskilt hög grad för champagne. Till sommaren kommer 2002 på magnum vilket för den som vill spara vinet 10-20 år är ett suveränt alternativ.

 

Bolllinger Vieilles Vignes Francaises är ett helt unikt vin gjort på Pinot Noir. Numera skriver man ut på etiketten att det är en Blanc de Noir, dvs vitt vin på blå druvor. Vinet görs på tre mycket små vingårdar efter uråldriga metoder på oympade stockar. Odlingen är organiserad som provignage, den metod man använde förr i champagne. Man drar för hand om årskotten ner genom marken så att de slår rot och sedan nästa år ger skörd på en ny stock. Vinstockarna står extremt tätt i dessa vingårdar, med uppskattningsvis över 30000 stockar per ha. Det är knappt att det går att passera genom vingården till fots. Allt arbete sköts manuellt. Det är t.o.m. för trångt för en häst. Den aktuella vinstocken som bär frukt är med provignage bara ett år men moderstocken till alla omdragningarna är uråldrig. 2004:a Bollinger VVF kommer i totalt 36 flaskor på Systemet någon gång framåt juni och kostar då 4990 kronor per flaska.

 

Det är samtidigt en av de bästa champagner som jag någonsin provat och för den som har budget för viner i detta prisläge är det extremt prisvärt. I min skala 0-20 får den 20,1 poäng. Magnifikt komplett och balanserat med intagande stor härlig spänstig doft och smak. Årgång 2004 är ovanligt bra för detta alltid storartade vin. För många årgångar tycket jag att det krävs betydande ålder för att all potentiell storhet skall komma fram. Bollinger brukar ofta framhålla själva att VVF inte skall lagras länge. På den punkten tycker jag de har fel. För 2004 gäller att den är storartat magnifik redan nu och håller länge, men kanske inte behöver långlagras före konsumtion.

 

Årgång 2004 gjordes i ca 4 200 flaskor. Det är så mycket det blir av detta unika vin. 2004 var också det sista året som alla tre vingårdarna var med. 2005 tog phollyxeran en av vingårdarna. Så numera kan det bara bli ca 2 600 flaskor de riktigt bra år när  man gör vinet. Om förlusten av en av vingårdarna är bra eller dåligt ur kvalitetssynpunkt är det ännu svårt att sia om. Med stor säkerhet kommer det att i framtiden göra VVF ännu dyrare och årgångarna fram till och med 2004 ännu mer unika.

 

Jag hade förmånen att vara med i juryn vid den stora millenium champagneprovningen 1999. Vår svenska champagneexpert Richard Juhlin plockade då fram de 150 bästa champagnerna som någonsin gjorts. I den provningen fanns en klass för Blanc de Noir champagner. Många inklusive jag själv trodde före provningen att Bollinger VVF skulle sopa banan med de andra Blanc de Noire vinerna och vinna lätt. När alla jurypoäng var räknade efter blindprovningen visade de sig att Paul Bara Blanc de Noir från 1959 var den bästa.  Ett fantastiskt unikt vin från ett av de största åren i champagne. Skulle vi idag göra om provningen tror jag att VVF 2004 och även 1996, som då inte fanns för provning skulle vara i topp. Idag är Bollinger Vieilles Vignes Francaises ett musealt toppvin i extremt liten upplaga, som det är fantastiskt att lyckas få tag på och stort att prova. Det är champagnevärldens mest unika vin.