6 Mar, 2013

Röttorps Bästa med lysande stor Rhône

Nya vintips denna vecka är bl.a. modern billig cabernet från Navarra, magnifikt rött Rhônevin för drygt hundringen och en budget Vintage Port.

I Navarra i norra Spanien gör man många bra moderna viner med intressanta druvblandningar till ovanligt bra priser. Palacio de la Vega Crianza, 2009 för 69 kronor är i sin nya årgång ett fyndigt bra rödvin med viss mognadskomplexitet och lite modern finess. Druvblandningen är 70 % cabernet sauvignon och 30% tempranillo som integrerats till ett riktigt fullödigt rödvin.

Santa Duc Les Quatre Terres, 2010 för 119 kronor är, som jag skrev här på Vinbanken i förra veckan, det allra mest intressanta marsnyheten på Systemet. Lysande stor Rhône med komplexitet balans och finess i mild delikat stil, magnifik längd redan nu och växer länge. Kommer från fyra olika byar med påfallande olika terroir, som fått med de bästa av sig själva i utmärkt samverkan i detta vin. Lysande vinhus och bra år fullbordar fyndet. Tillfälligt vin som nog försvinner rätt fort.

När Du vill ha ett riktigt bra trevlig vitt torrt vin med bra längd och lätt kryddighet, lite karaktär och längd som passar till det mesta utan att kosta skjortan finns österrikiska Leth Grüner Veltliner 2011 för 77 kronor. Byter snart till årgång 2012 som är i samma klass.

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 är en drygt tio år gammal mogen halvtorr komplex och finessig Rheingauriesling från vinhuset Wegeler till fantastiska priset 129 kronor. Har ännu frisk spänstig syra och saknar helt ålderssvaghet.

Vintage Port är ett fantastiskt vin till ost och frukt och bara alldeles för sig själv. Dessvärre är det också dyrt och behöver lagras mycket länge innan storheten växer fram med mognaden. Budgetalternativet är en bra ofiltrerad Late Bottled Vintage som efter ca 5 år på fat, fått rejält med tid på flaska. Just nu finns i Beställningssortimentet Smith Woodhouse LBV, 2000 för 199 kronor. Ett fantastiskt ostvin till slutet på en riktigt läcker middag. Skall dekanteras för att ta bort fällningen.

Veckans rosébubbel är nya årgången 2008 av den ständigt utmärkta Rotari Rosé Brut för 99 kronor. Kanske inte riktigt lika ädel som förra årgången men ändå i toppen av listan över bättre rosébubbel kring hundringen. Om Du vill ha en rosé till mat är Rotari bättre än alla stilla roséer i samma prisläge. Den har fräschör och samtidigt fem år på nacken, svårslaget för stilla rosé.

För den som vill lagra ett måttligt dyrt rödvin en längre tid för att få en riktigt stor vinupplevelse tycker jag Casa de Santar Reserva, 2009 för 139 kronor är ett mycket lovande lagringsprojekt. Rikt, tufft, komplext och balanserat med stor lagringspotential från Dão i Portugal. Huvuddruva är touriga national med inslag av Dãos egen alfrocheiro som ger bra syra i varma lägen och spanska tempranillo.