Laddar annons
27 Feb, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med social Rheingauriesling

Nya vintips denna vecka är bl.a. härlig sydafrikansk bra syrah för hundringen jämt, en utmärkt billig äkta champagne och ny fyndig Nya Zeeländsk sauvignon blanc box.

 

Syrahdruvan har bland de internationella druvorna varit mycket framgångsrik på södra halvklotet. Den var länge dominerande druva i Australien för alla bättre röda viner. Den har visat sig kunna få fram riktigt bra viner i olika klimat i Chile, på Nya Zeeland (ännu i liten skala) och inte minst i Sydafrika. Stellenzicht med Guy Webber är en av de som länge gjort bra syrah där. Utöver sin topp Syrah som bör lagras länge finns i hundrakronorsklassen Stellenzicht Golden Triangle Shiraz. Nu i årgång 2009 är den som alla år en snygg rik och trevlig Syrah med längd och fin komposition och en tuch av den rökighet som Du ofta hittar hos druvan i bättre Rhôneviner. Fyndigt bra för det ovanliga priset hundra kronor jämt.

 

När Du är ute efter ett moget utvecklat större vin till en bättre middag med gäster som har lite avancerad vinsmak är Prioratvinet Finca el Puig, 2006 för 189 kronor ett ovanligt härlig alternativ. Rikt och moget direkt från Systembolagshyllan med läcker, storslagen rik komplex eftersmak. Huvudruva är Grenacha, som sig bör i det märkliga Prioratdistriktet men även här finns ca 20% Syrah.

 

När man vill komma undan betydligt billigare och ändå vill ha ett välbyggt, trevligt, långt och bra rödvin med komplexitet och balans på liknande druvor rekommenderas denna vecka på Röttorps Bästa det sydfranska Fitouvinet, Réserve de la Condamine, 2010 för 67 kronor.

 

Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken är den nya stiliga mineraliska vita torra silvanern från Franken för 119 kronor. Den har just anlänt i den alldeles utmärkta nya årgången 2012. Finessvin som samtidigt är generöst och lättbegripligt för måttligt tunga fisk och skaldjursrätter.

 

Numera finns en fruktig och fräsch billig äkta champagne med läckra fina syror och ett trevligt långt slut i Beaumont des Crayères Gran Reserve Brut för 189 kronor.  Kostar hälften av vad de stora husen tar för sina standardchampagner utan att vara mindre framstående.

 

Veckans vita lyxvin på Röttorps bästa är den finessiga Rheingaurieslingen från gamla stockar på de högsta vingårdsterasserna i Rüdesheim, Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Alte Reben, 2010 för 299 kronor. Magnifik stor riesling med extrem nyansrikedom och finess, helt storartad redan nu och växer i källaren. Leitz gör sina viner något mindre ståligt hårda i syrorna och lite mer generösa i klangfärgen vilket gör dem mindre tuffa och mer sociala. Bara i vinkällarbutikerna, men kan beställas på Systembolagets webbutik var Du än bor.

 

På Nya Zeeland har i Marlboroughdistriktet skapats en egen stil av friska, fräscha och uttrycksfulla sauvignon blanc viner. De kostar från 89 kronor flaskan. Nu finns i Beställningssortimentet en box på tre liter, Matua Valley Sauvignon Blanc, 2012 för 229 kronor. Den är typisk med aningen överdrivna sauvignon blanc toner med örter, nässlor och en tuch krusbär. Friska syror och måttligt finessigt, men fyndigt bra box för alla som gillar stilen.