Laddar annons
21 Apr, 2013

Webblansering med Clape, mm på torsdag

Nu på torsdag kl 1000 gör Systembolaget en webblansering av 15 verkligt exklusiva viner i prisläget från 399 till 10 711 kronor. Det är bara små kvantiteter, från 6 till som mest 360 flaskor av varje. Bland dem finns ett i sammanhanget överkomligt, unikt och en smula okänt toppvin från Rhônedalen.

 

Cornas är ett litet, under 100ha, mycket brant vindistrikt på högra Rhônestranden söder om Tain-Hermitage. Här görs vinerna på enbart Syrah. De bästa kräver lång lagring innan hela den subtila potentialen förverkligas. Mästaren i Cornas heter Clape. Det var pappa Auguste som förde upp egendomen till världstoppklass. Numera är det sonen Pierre-Marie som har tagit vid. Idag omfattar egendomen 5,5 ha Cornas från några av de absolut bästa lägena. De första åren spenderas i stora gamla ekliggare på ca 1000 l hos Clape. Inga nymodigheter med kryddning genom nya små ekfat. Hela källaren är en klassisk gammal hantverkskällare där inget verkar ha ändrats på mycket länge.

 

Som alla riktigt stora Cornasviner behöver Clape’s viner tid att mogna. Det finns inga genvägar till de verkligt stora vinupplevelserna här. Jag tycker Clape gör det förnämsta Cornasvinet och ett av världens absolut bästa syrahviner om man låter det utvecklas i lugn och ro. För den som har förvaringsmöjligheter kommer nu 95030 Clape Cornas, 2009 i webblanseringen på torsdag för 559 kronor. Det finns hela 78 flaskor att slåss om. 2009 ser ut att bli ett av de bästa åren någonsin på högra stranden av norra Rhône. Vinet får inte öppnas före 10 års ålder, bör inte öppnas före 20 års ålder och blir nog allra bäst i min smak i trettioårsåldern. Ett av världens absolut bästa viner i sin prisklass, som därför alltid är svårt att få tag i. Kul att de nu säljs i Sverige.

 

Det släpps också en 95032 Clape Cornas Renaissance, 2010, för 339 kronor i 120 flaskor. Det är Clape’s vin på yngre stockar som görs lite lättare, har lite lägre koncentration och inte kräver lika lång tid. Unga stockar betyder 25 år gamla hos Clape. De är t ex den genomsnittliga åldern för vinstockarna hos de stora bordeauxerna’s första vin. Hos Clape får även vinstockarna växa länge, skaffa sig stora rotsystem och naturligt låg avkastning innan de kvalificerar sig till första vinet.

 

Ett tredje riktigt bra Rhônevin i Webblanseringen som jag provat är Chateauneuf-du-Papen 99200 Chante le Merle VV, 2010 från Bosquet des Papes för 399 kronor. En osedvanligt mäktig och delikat version av detta berömda vin för fortfarande mycket rimliga pengar. Det blev t.o.m. fynd i mitt provningsprotokoll.

 

För de som gillar täta och mäktiga röda amrisar finns i webblanseringen 95435 Shafer Relentless, 2009 för 495 kronor. Denna rena Syrah från USA är i många avseenden Cornasvinernas motsats, utan att det för den skull är fel. Den har bra balans och långt storslaget betydligt mer öppet innehåll, dock mer mäktighet än delikatess och lite hög mullighet. Kan bli mycket intressant med långlagring och utmärkt för vintypen.

 

De övriga vinerna i webblanseringen har jag inte provat. Allra minsta kvantiteten, 6 flaskor, finns det av en svindyr Charmes-Chambertin, 2010 för 3 109 kronor. Denna vingård är genomgående enklare en många av sina syskon i Grand Cru familjen Chambertin. Duget-Py gör den i särklass dyraste vinet från den. Kul att Systemet säljer små kryddstänk av exklusiva viner oavsett prisvärdhet.

 

De kommer också två betydande Rhôneviner från vinhuset Delas till internationellt mycket konkurrenskraftiga priser. Hermitage les Bessards, 2010 för 850 kronor är kanske den allra mest lovande. Sparas i minst 10 och helst 15 år. Årgång 2010 är också lysande i norra Rhône, allra mest på vänstra stranden där Hermitagekullen ligger.

 

För Bordeauxdiggarna finns i svindyra klassen två röda 2010:or. 36 buteljer av Cos d’Estournel för 2 871 och 12 buteljer Ch Margaux för 10 711 kronor styck. Även för en klassisk bordeauxfan som jag själv känns det numera som lite överdrivna statuspriser, även om det kommer att bli stora härliga vinupplevelser när de mognat ut. Det blir nog roligare på toppvinsidan om jag har 2-3 Clape Cornas, 2009 i min vinkällare än en Ch Margaux 2010. Vid nuvarande prisrelation får jag drygt 19 flaskor Clape på en Margaux, om jag nu lyckas få några på torsdag.