Laddar annons
24 Apr, 2013

Röttorps Bästa med montepulciano topp

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett av de bästa röda vinerna på druvan montepulciano och en härlig mäktig vit bourgogne till rimligt pris.

 

Montepulciano är både ett vindistrikt i östra Toscana och en druvsort som främst odlas i Marche och Abruzzerna. De har inget med varandra att göra, de råkar bara ha samma namn. Ett av druvans bästa vin är Cúmaro Riserva, 2008 från Umani Ronchi. Dessa stockar växer på Coneroklippan som störtar i havet söder om Ancona. Med sina fem år är det ännu ungdomligt i stilen och med en tät rik och stort nyanserad montepulciano karaktär. Utvecklas också en del med ytterligare lagring. Stort mäktigt rödvin till ovanligt bra pris, 149 kronor.

 

I samma prisläge finns en lysande bra vit bourgogne med mäktiga chardonnaytoner. Hos Chablis Domaine de la Boissonneuse, 2010 hittar Du både fetma och rikedom. Måttligt typisk Chablis, men stor läcker bourgogne för 159 kronor.

 

Det vita söta Loirevinet Moulin Touchais, 1998 på chenin blanc är ett i många avseenden säreget vin. Det har en särskilt bra frisk syra mitt i alla sötman som gör att det går väl även till syrliga efterrätter och får en ungdomlig karaktär. Det är annars redan 15 år gammalt med stor lång framtid och betydande komplexitet. Har drag av arrak i klangfärgen bland många andra element. Mycket rimligt pris, 199 kronor per helflaska, för denna kvalitet och ålder.

 

Min favorit just nu bland de bästa mousserande kring hundringen är sydafrikanska Pongrácz Brut för 109 kronor i ovanligt champagnelik fräsch bra stil. Pinot noir och chardonnay som odlats och förädlats väl med betydande tid på jästfällningen. Väl i klass med många enklare champagner till en bråkdel av priset.

 

Veckans röda lyxvin på Röttorps bästa är ett av Chiles allra bästa rödviner. Don Melchor Cabernet Sauvignon, 2008 för 449 kronor är landet största vinhus Concha y Toro’s främsta vin. Rikt stramt och klassiskt strukturerat med betydande utvecklingsmöjligheter och lovande framtid vid lagring. Tämligen snäll för konsumtion även idag. Ligger i BS.

 

Den mest prisvärda röda boxen just nu är Ramos Reserva, 2011 för 219 kronor per 3 liter. Välbyggt med ganska rik balanserad smak och bra eftersmak som passar till allt. En lillebror till Vila Santa.

 

För exklusivare långlagring rekommenderar jag den vecka la Spinettas ”nya” Barbaresco Vigneto Bordini, 2008 för mycket måttliga 380 kronor. Delikat lättare stil av Barbaresco som vinner mycket på långlagring.