Laddar annons
20 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rosé, Rosé, Rosé

Rosésäsongen närmar sig. Jag har provat bortåt 200 roséviner de senaste veckorna.  En ganska blandad för att inte säga delvis smärtsam upplevelse. Som alla snabbt ökade trender vill många vara med och tjäna pengar, utan att leverera något av större värde. Genomsnittskvaliteten sjunker bland rosévinerna.

 

Stilla roséviner brukar främst leva på sin späda fräschör och lättsamma, nästan lite klena innehåll. Det är där man har sin styrka och svaghet. Roséviner smakar inte så mycket har sällan någon karaktär av format och det är just lättheten eller frånvaron av mer komplext smakinnehåll som är själva vitsen med rosévinet. För personer och tillfällen när man egentligen inte vill ha vin kan man klämma till med rosé.

 

Stilla rosé görs i allmänhet så strukturlösa att när de redan efter något år på flaska har tappat sin fräschör blir bedagade helt utan charm.  Det är då hyggliga vita och röda viner växer och utvecklas i sin karaktär. Det finns för varje tillfälle när man vill ha ett vin, ett bättre vitt eller rött alternativ till stilla rosé. Det blir kanske också lite onödigt mycket alkohol med rosé för de tillfällen då man egentligen inte vill ha ett riktigt vin ur smaksynpunkt. De görs t.o.m. Portvin Rosé. D.v.s. ett starkvin med 20% alkohol som blir som en lätt karamellig drink helt utan portvinets normala företräden. Bäst som en drink före maten med en isbit i. Det kan blir en lite väl snabb höjning av promillen hos gästerna  i sommarvärmen.

 

Det finns numera på Systembolaget ett stilla rosévin för 899 kronor flaskan! i Garrus, 2009 från  uppnästa Château d'Esclans i Provence. De gör på druvor från gamla grenachstockar en osedvanlig kvalitet av stilla rosé som också klarar av lagring. Firmans andra tre roséviner kostar 499, 255 respektive "endast" 199 kronor. Deras billigaste, ungdomen 72454 Wispering Angel, 2012 tycker jag är ett betydande rosévin med finess, fräschör och fint innehållsrik lättsam slut och riktigt bra till lättare mat för den som är okänslig för priset.  Att köpa en stilla rosé för 900 spänn är däremot helt orimligt när det finns helt ljuvlig roséchampagne som vid alla tillfällen är helt överlägset för mindre än halva priset.

 

Kändisvinerna brer ut sig även bland rosévinerna. Per Gessle används som dragplåster för 71456 Sommartider Rosé, 2012 en 3l box för 199 kronor från seriösa firman F Lurton. Den är riktigt hygglig trots kändiskopplingen. Per Morbergs Rosé uppfyller å andra sidan alla ens föreställningar om att kändisviner är skitviner tappade i nya attraktiva läglar, till uppskruvade priser.

 

Här hittar Du mina tips på de jag tycker är särskilt bra bland årets roséviner. Bland boxvinerna är årets favorit sydafrikanska rosépremiumboxen 74050 Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé, 2012 för 219 kronor per tre liter. Rikt, fräscht och hyggligt strukturerat och utmärkt till mat. Inget leksaksvin och bra även för seriösa personer. OBS i Beställningssortimentet, så var ute i god tid.

 

2242 Valle Reale Cerasuolo är en delikat finstämd seriös rosé med fina långa läckra toner kombinerad med uttalad fräschör och lättsamhet. Min favorit bland rimligt prissatt roséviner i år för sina 79 kronor. Billigaste bra matrosén är som vanligt 22501 Gran Fuedo Rosado, 2012 för 69 kronor. F Lurton’s Les Fumées Blanches Rosé, 2012, 79 kronor från södra Frankrike är en utmärkt exponent för deras tradition av delikat finstämd seriös rosé med mycket klen färg. Passar bra både med och utan mat. A Lurton gör i Bordeaux Réserve de Bonnet Rosé Merlot/CS, 2012 för 89 kronor. Fräscht, rikt och trevligt med betydande klass och innehåll i frisk stil för lätta rätter eller utan mat.

 

Kring hundringen finns 2724 Les Lauzeraies Tavel från Frankrikes klassiska rosédistrikt i södra Rhône. Jag provade nyligen 2011:an som är ett lite mäktigt och innehållsrikt rosévin med längd och innehåll. Bra lunchvin för lättare rätter i fräsch sommarstil. Man blir lite glad när man provar viner i roséträsket och kommer till detta utmärkta riktiga vin. En annan riktigt bra matrosé är 74488 Bourgogne Rosé Pinot Noir, 2012 från J M Brocard i Chablis. En egen personlighet bland rosévinerna med många intressanta toner och fin struktur. Bra både som finare drick och matvin för 109 kronor.

 

Med mousserande rosé är det på ett annat vis. Själva bubblorna och den normalt högre syran ger vinet långt liv och utvecklingsmöjligheter med bibehållen fräschör. Här finns några av vinvärdens verkligt stora viner, alla från Champagne, som kan växa i decennier. Det finns även enklare och billigare mousserande rosé av verklig klass. Om Du vill ha ett rosévin är ett med bubblor nästan alltid att föredra. De fungerar också som alla mousserande viner bra hela året om.

 

För mousserande roséviner rekommenderas särskilt, 7701 Rotari Rosé, 2008 för 99 kronor. För de flesta sammanhang överlägset de stilla rosévinerna. Nya Zeelands 7732 Gardo&Morris Brut Rosé för 109 kronor är också bra nu. Bland de billigare roséchampagnerna är 7417 De Saint Gall Brut Rosé för 249 kronor min favorit. Andra bra i BS är 77795 Michel Turgy Brut Rosé Gran Cru för 349 kronor och 81422 Henriot Brut Rosé för 399 kronor. Allra bästa i någorlunda överkomligt prisläge är som vanligt 7755 Bollinger Rosé för 499 kronor. Nu har vi hamnat i en helt annan värld än där karaktärsdrag som fräschör är de avgörande.