Laddar annons
17 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med härliga Rhôneblandningar

Nya vintips denna vecka är bl.a. två fyndiga röda Rhôneblandningar från Sydafrika respektive södra Frankrike.

 

Rhônedalens kända druvor som Syrah/Shiraz, Mourvèdre och Grenache har spridit sig till stora delar av vinvärldens lite varmare klimat där man ofta gör druvblandningar på dem. Hemma i Rhône är det också vanligt att man blandar i lite gröna druvor av Viognier eller Marsanne när man gör sina mustiga och mörka rödviner. Även den sedan har numera spritt sig till andra världsdelar. Just nu finns en bra mustig Rhôneblend från Sydafrika i Flat Roof Manor Shiraz/Mourvèdre/Viognier, 2010 för nu prissänkta och fyndiga 79 kronor. Härligt lite ”köttigt” vin till alla smakrika rätter och snart också till utegrillens köttbitar. Ett vin som inte blåser bort i första taget.

 

Château Pech-Latt, 2011 är en rik trevligt svartfruktig Rhôneblend, där man också hittar en del Carignan, från Corbières i södra Frankrike. Lite mer städad och väluppfostrad och lite stramare slut i lättillgänglig stil. Fungerar också väl till smakrik mat.

 

Med våren snart igång börjar det bli dags för friska trevliga lite krispiga vita torra sommarviner. En utmärkt nyss anländ ny årgång av klass är Marqués de Riscals Ruedavin från Duerofloden på verdejodruvan, nu i årgång 2012. Kombinerar bra fräschör med just smakinnehåll för 74 kronor.

 

Veckans nya halvtorra vin på Röttorps Bästa är den ständigt bra och billiga Moselland Riesling Spätlese, 2011 för 64 kronor. Här finns både ett rieslingkomplexitet och en utmärkt balans mellan syra och sötma. Görs av ett utmärkt kooperativ i Mosel. Står ut bland billigare halvtorra viner, som annars är en kategori med många fallgropar.

 

Det riktigt bra grundportvinet på Systembolaget är sedan något decennium Graham's Six Grapes Reserve Port nu för 122 kronor efter en mindre prishöjning. Billigare än så skall man inte köpa Port. Med Six Grapes får Du ett trevligt ostvin som också höjer smaken på många efterrätter. Trevligt med ett glas vid brasan när vädret är lite ovänligt ute, eller när Du får oväntat besök.

 

Torres Santa Digna Estelado Rosé, 89 kronor, är en lite tuff mousserande rosé med mycket friska toner och en tuch beska i slutet. Görs på urdruvan i Chile, pais, som med moderna metoder på gamla stockar kan åstadkomma detta historiska rosébubbel med sting.

 

Det finns många bra viner i beställningssortimentet. När man köper viner för källaren så spelar det ju ingen som helst roll om man får vänta någon vecka på vinet, det skall ju vänta flera år till. Côte Chalonnaise, 2009 från Guy Chaumont är en trevligt frisk och spänstig bourgogne pinot noir med lite tuffa syror i nuläget. Jag tror den växer och blir riktigt kul matvin med några år till i källaren. Då har Du en läcker bourgogne till mycket rimligt pris.