Laddar annons
Weingut Müller är redo att sätta Kremstal på världskartan
21 Dec, 2025

Weingut Müller är redo att sätta Kremstal på världskartan

Bara drygt 40 minuter väster om Wien hittar vi vinområdet Kremstal. Här i Sverige är det okänt och outforskat. För vinhusen själva är det mer än bara ett vinområde. Det handlar om en egen identitet och att skapa stolta viner. Vi har träffat Diana  från Müller det familjeägda Weingut Müller som nu är redo att sätta Kremstal på världskartan. 

  • Weingut Müller Kremstal Grüner Veltliner Vom Loess

    Weingut Müller Kremstal Grüner Veltliner Vom Loess

    2024
    osterrikeÖsterrike
    750 ml
    125%

    Fruktig och druvtypisk doft där vi får färska äpplen, gula päron, ett knippe färska örter, lätta toner av vitpeppar och mogen citron. Ett härligt lätt mineraldrivet avslut med en pigg och energisk citrussyrlig avslutning där vi även får den där friska gröna örtiga tonen som smyger sig fram. 

    149 kr

– Jag skulle säga att vi är den största underdogen i Österrike just nu.

Diana Müller tillhör den fjärde generationens Müller som är en del av familjevinhuset. Just nu är det hon och hennes bror Martin, som är vinmakare, som leder vinhuset. Stora delar av hennes familj och släkt är det dock med i verksamheten och har stort inflytande på besluten som fattas. På bara några få år har Weingut Müller klivit fram som en av de absolut främsta producenterna från Kremstal. I dag är de med sina 150 hektar vinodlingar och två miljoner producerade flaskor till och med en av hela Österrikes största producenter. Ändå är det fortsatt väldigt få som faktiskt känner till området Kremstal i Niederösterreich.

"Alla vinerier är familjeägda"

– De som är intresserade vet såklart skillnaden mellan Kremstal och Kamptal, men de allra flesta vet inte vad som skiljer områdena åt. Jag skulle nog säga att Kremstal är ett väldigt mångsidigt vinområde som är uppdelat i flera olika underområden. Även jordmånen skiljer sig beroende på var du befinner dig i Kremstal. Hela området består av totalt 2400 hektar vinodlingar, men ändå finns det en stor bredd. 

– Det som också utmärker Kremstal är att alla vinerier är familjeägda, även kooperativet som finns i området är familjeägt för alla medlemmarna är familjer. Det finns en ljus framtid för hela området då det är yngre generation som börjat kliva in i vinerierna, och dessa kommer med nya idéer. 

Diana Müller är en viktig del i att sprida familjens viner runtom i världen.
Diana Müller är en viktig del i att sprida familjens viner runtom i världen.

– Det är därför vi sätter både druva och vingård på etiketten. När vi gör det så kan vi visa hur varje enskild druva uttrycker sig i olika delar av området. Vi skördar hela 390 olika vingårdar, och alla har sitt eget uttryck i flaskan.

Lyfter jordmånen löss som är unik för Österrike

På vinet som finns på Systembolaget i dag, Weingut Müller Kremstal Gruner Veltliner Vom Loess, står även den unika jordmånen löss angiven, och det är för att man vill visa hur just den jordmånen speglar sig i vinet. Löss som jordmån är väldigt bördig, full av mineraler, bra på att absorbera vatten och enkel att arbeta i då den är mjuk och luftig i strukturen. 

– Det är också en del av det speciella med Kremstal, att jordmånen löss kan ha olika karaktär beroende på var man hittar den i området. Det är också något vi vill visa i vinerna. Dessutom gillar vi den stilen av gruner veltliner som odlas i löss. Det är den stilen som de flesta tänker på när de tänker på österrikisk gruner. 

Weingut Müller grundades 1936 men förde en ganska anonym tillvaro på den österrikiska vinscenen i många decennier. Istället blev man kända för sina äppeloldingar och för sin äppeljuice. Det var Dianas gammelmormor och gammelfarfar som köpte den första vingården i Krustetten 1936 då det var den enda gården de hade råd med. På den tiden ansågs nämligen Krustetten inte vara ett eftertraktat område då det var för kallt. Men tiderna har förändrats och Diana har helt andra förutsättningar ihop med sina familjemedlemmar i dag. Så sent som i slutet av 1980-talet ägde familjen endast tre hektar mark. Men från början av 2000-talet har det förändrats och i dag äger de hela 150 hektar. 

Det är stor höjdskillnad mellan de olika delarna av Kremstal.
Det är stor höjdskillnad mellan de olika delarna av Kremstal.

– En av orsakerna till att Kremstal eller Weingut Müller inte riktigt växt internationellt är för att vi inte varit ute och pratat om vinerna. Wachau skulle jag säga är 20 år framför oss när det kommer till att marknadsföra sina viner. Nu har vi dock sett att allt fler är intresserade av vin från Kremstal. Sedan 2019 har vår export ökat från 5 procent till 30 procent. 

Vad är det ni vill uppnå med era viner?

– Det vi vill visa i vinerna är renheten och det sanna uttrycker av såväl område som druva. Gruner från Kremstal är såklart annorlunda från gruner från Kamptal eller andra delar av Österrike. Men när man testar en gruner från Weingut Müller så vill vi att man ska tänka på Kremstal. Det ska vara en autentisk Kremstal-gruner. Det är vårt uppdrag att visa hur bra en gruner veltliner kan vara. Det handlar inte enbart om billiga viner gjorda på druvan utan en riktigt bra gruner kan enligt mig slå en vit Bourgogne. Du måste förklara druvan och vad som gör den unik från just ditt område. 

– Mitt uppdrag de nästkommande 20 åren kommer handla om att förklara vad våra druvor handlar om och vad vårt området står för. Det är ett unikt område som inte ska blandas ihop med andra områden. Just nu tycker jag att man får mest värde för pengarna om man köper vin från Kremstal, avslutar Diana Müller. 

Familjen Müller.
Familjen Müller.

– Vi är tolv familjemedlemmar i dag som är involverade i verksamheten, och det gör också att det blir väldigt mycket diskussioner. Vi är inte alltid överens, vilket är bra för jag tycker att det är då man utvecklas. Vi ska alltid kunna ha diskussioner om produktionen och vingårdarna. 

– Till exempel älskar jag och min bror riesling, och på senare år har vi planterat allt mer riesling. Mitt hjärta slår för den druvan. Vår produktion har dubblats på bara några år. Men min farbror och min andra bror är inte lika förtjusta i druvan, och då har vi ofta diskussioner om vilken druva som passar bäst i vilken vingård. 

"Allt fler är intresserade av vin från Kremstal"

Även om Weingut Müllers resa på den svenska marknaden just har börjat så ser Diana väldigt ljus på marknaden och att få fortsätta sprida det unika som Kremstal gör, oavsett om det är gruner veltliner eller riesling. 

Weingut Müller.

– En av orsakerna till att Kremstal eller Weingut Müller inte riktigt växt internationellt är för att vi inte varit ute och pratat om vinerna. Wachau skulle jag säga är 20 år framför oss när det kommer till att marknadsföra sina viner. Nu har vi dock sett att allt fler är intresserade av vin från Kremstal. Sedan 2019 har vår export ökat från 5 procent till 30 procent. 

Vad är det ni vill uppnå med era viner?

– Det vi vill visa i vinerna är renheten och det sanna uttrycker av såväl område som druva. Gruner från Kremstal är såklart annorlunda från gruner från Kamptal eller andra delar av Österrike. Men när man testar en gruner från Weingut Müller så vill vi att man ska tänka på Kremstal. Det ska vara en autentisk Kremstal-gruner. Det är vårt uppdrag att visa hur bra en gruner veltliner kan vara. Det handlar inte enbart om billiga viner gjorda på druvan utan en riktigt bra gruner kan enligt mig slå en vit Bourgogne. Du måste förklara druvan och vad som gör den unik från just ditt område. 

– Mitt uppdrag de nästkommande 20 åren kommer handla om att förklara vad våra druvor handlar om och vad vårt området står för. Det är ett unikt område som inte ska blandas ihop med andra områden. Just nu tycker jag att man får mest värde för pengarna om man köper vin från Kremstal, avslutar Diana Müller.