Laddar annons
Grekiskt vin fortsätter att imponera – tips på tre viner
3 Mar, 2024

Grekiskt vin fortsätter att imponera – tips på tre viner

Grekland associeras mycket med sol, bad, mat och fina stränder. Men de senaste decennierna har det skett en enorm förändring när det kommer till synen på landets viner. Inhemska druvor skördar stora framgångar och når hela tiden nya delar av världen där fler och fler upptäcker dem. 

Retsina är Grekland. Grekland är retsina. Det har varit väldigt mycket bilden man fått av Grekland som vinland historiskt sett. Den stora turistboomen till medelhavslandet på 1960- och 1970-talet etsade sig fast på mångas näthinnor. Det var Mykonos, Abba, moussaka och rmarie etsina. Trots att turisterna flockades kring restaurangerna och stränderna så fick man ingen rättvis bild av grekiskt vin enligt Lambros Papadimitrou som arbetar hos producenten Kir-Yianni.

– Vi har äntligen kommit bort från att förknippas med retsina. Det är snart 2025. Retsina var aktuellt på 60- och 70-talet. Nu pratas det internationellt om Grekland på ett helt annat sätt, och det handlar om helt andra druvsorter. Vi pratar mer om olika regionala viner. Det snackas om ö-viner eller fastlands-viner. Allt har blivit bättre när det kommer till grekiskt vin. 

"Viner som håller hög internationell nivå"

Om du går fram hyllan för övriga världen, där de grekiska vinerna står på Systembolaget, så kommer du framförallt nås av två druvor. Det är assyrtiko och xinomavro. Dessa druvor är de som nått allra längst i den grekiska vinrevolutionen och det är de som håller på att bana väg för Grekland som vinland. 

Kir-Yianni Grekiskt vin

– Detta är viner som håller hög internationell nivå. Vi kan med stolthet visa upp dessa viner då de håller en mycket högre nivå än vad de gjorde för bara några decennier sedan. Det finns flera bra inhemska druvsorter som imponerar men jag tror främst på just xinomavro och assyrtiko. De har kommit längst i utvecklingen och här finns en främsta potentialen. 

Grekiska restauranger har hjälp grekiskt vin

Assyrtiko, som är ett vitt vin, finns i Systembolaget fasta sortiment medan xinomavro, som är en ett rött vin, inte riktigt nått den fasta hyllan ännu. Enligt Lambros Papadimitrou så ska även de grekiska restaurangerna, som är väl utspridda världen över, ha en eloge i vinutvecklingen. 

– Jag skulle nog säga att det påbörjades en renässans redan på 90-talet och i början av 2000-talet. Då öppnade det upp flera grekiska restauranger i New York och Montreal där de tog den grekiska matkulturen seriöst med bra råvaror och bra viner. De visade upp det grekiska köket på ett ärligt och bra sätt, och inte enbart det som många turister kanske sett genom åren. 

Naoussa

– Sen kan även du som åker till Grekland säkert se en skillnad när det kommer till grekiskt vin. Förr, när man satt på en strandrestaurang vid havet så fick man troligtvis ett bulkvin på karaff. Men nu har restaurangerna bättre råvaror och serverar bättre viner på flaska. Hela upplevelsen har blivit bättre. 

Som ett exempel har Kir-Yianni, som producerar både röda, vita och mousserande viner, bara det senaste decenniet gått från att exportera sina viner till 13 länder till att i dag exportera till 50 länder. 

– Turismen fortsätter att öka och när man väl åker hem så efterfrågar man grekiska viner. Folk börjar upptäcka mer och mer kring grekiskt vin, och det är framförallt xinomavro och assyrtiko. Bilden av Grekland som ett retsinaland är borta. Vi har visat att vi kan göra mycket bättre viner än vad vi gjorde för några decennier sedan. I dag exporterar vi till Island, Tahiti och Nya Zeeland till exempel, vilket säger en del om hur mycket som hänt på senare tid, avslutar Lambros Papadimitrou. 

Recensioner av tre grekiska viner